Рубрики
МЕНЮ
Виталий Войчук
Як правило, нестача вітаміну D проявляється взимку, коли сонячних днів стає мало. Але його дефіцит серйозно відбивається на стані всього організму. Якщо у вас знижений рівень вітаміну D або ви хочете знати, як поповнити його запас, тоді запам'ятовуйте наступні продукти.
Жирна риба
Хорошим джерел вітаміну D, а також ненасичених жирних кислот омега-3 є жирна риба (лосось, скумбрія, тунець, палтус). Наприклад, скумбрія може містити в 100 г всю добову норму цього вітаміну для організму, а тунець — половину цієї норми. Бажано, щоб така риба з'являлася в раціоні регулярно, тому що її вітамінний склад позитивно впливає і на серце, і мозок.
Яловича печінка
Для різноманітності свого раціону і підвищення рівня вітаміну D можна споживати і яловичу печінку. В 100 г цього продукту міститься 0,053 мг вітаміну. Яловича печінка недорога і дуже корисна, адже збагачує організм рибофлавіном, міддю, а також вітаміном А і В12.
Гриби шиітаке
У свіжому вигляді відшукати їх буде складно, а в сухому — запросто. Вміст вітаміну D у них — 0,163 мг в 50 грамах, вони підвищують імунітет і поліпшують стан серцево-судинної системи.
Курячі яйця
Яйця — популярний продукт, який використовується в багатьох стравах. Він багатий магнієм, калієм, фосфором, вітамінами А, Е, В12, а у жовтку яйця міститься 0,042 мг вітаміну D. Але не зловживайте цим продуктом, дозволяється з'їдати по 2-3 яйця в день.
Молочні продукти
Багато "сонячного" вітаміну є і в молочних продуктах, зокрема ряжанці і кефірі. Але є і хороша новина для хейтерів лактози: багато марок соєвого і мигдалевого молока також збагачені вітаміном D (0,127 мг в одній чашці).
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які вітаміни здатні поліпшити зір.
Новини партнерів
Новини