"Звання "заочно арештованого" — кращий показник моєї діяльності", — пранкер Вольнов про "Зимову вишню", "Миротворця" і Джокера

Відомий український пранкер Євген Вольнов в ексклюзивному інтерв'ю порталу "Коментарі" розповів про діяльність сайту "Миротворець", про своє ставлення до популярного пранкеру Джокеру та про результати свого скандального розіграшу після пожежі в російському торговому центрі "Зимова вишня"

Поки в Україні інформаційний простір переповнений черговою серією "реаліті-шоу", в якому пранкер Джокер спілкується з народними депутатами, ми поговорили з одним із основних "жартівників" нашої країни — Євгеном Вольновым (справжнє ім'я — Микита Кувиков). Пранкер вже 10 років займається тим, що розігрує людей по телефону. З початку збройного конфлікту на сході України, Вольнов впритул зайнявся прихильниками так званого "російського світу" і часом йому вдається доводити їх своїми розіграшами до істерики. Саме він в 2018 році повідомив про 300 загиблих під час пожежі в кемеровському ТЦ "Зимова вишня", за що згодом був заочно арештований" в Росії. Про Вольнова говорив навіть Рамзан Кадиров в соціальних мережах, вимагаючи знайти і покарати його. Журналіст видання "Коментарі" обговорив з пранкером його професію, наслідки жорстких розіграшів, нинішню владу в Україні, Крим і Росію.

"Пранк показує неправильне влаштування суспільства або неправильні мотиви людей"

— Як давно ви займаєтеся пранкерством і з чого це почалося?

— Пранкерством я почав займатися близько 10 років тому. А почалося все з жарту на одному анонімному інтернет-форумі. Користувачі знайшли уразливість в програмному забезпеченні, яке використовувалося для деяких секс-шопів України. Набравши спеціальний URL, перебираючи id (URL — унікальний покажчик ресурсу, id — унікальний номер користувача, — ред.), можна було дізнатися повні дані про замовлення: що було куплено, ким, куди, номер телефону. Мені здалося забавним, якщо я подзвоню клієнту і запитаю, чому він не зареєстрував у міліції куплений ним фалоімітатор. Це була абсурдна ідея, яку нічого не заважало реалізувати.

Власне, більшість цікавих пранків так і народжуються: ти бачиш ситуацію, намагаєшся довести її до абсурду, а потім пов'язуєш з реальністю за допомогою дзвінка.

— На що саме спрямовані пранки: на отримання якоїсь інформації або виведення людей на емоції?

— На все, що завгодно. За допомогою дзвінка можна зробити все. Я найчастіше займаюся підняттям настрою. Але якщо говорити про російсько-українську війну, я постарався максимально використати ті можливості і напрацювання, які у мене були на той момент, щоб нашкодити ворогові. Я вважаю, що почесне звання "заочно арештованого" — кращий показник моєї діяльності. Кремль поза себе від злості. Це з одного боку весело, але з іншого боку показує, що пранк може бути корисним навіть на цьому рівні.

Пранк можна використовувати як збільшувальне скло. Він показує неправильне влаштування суспільства або неправильні мотиви людей. Будь-яку ситуацію в спілкуванні з живою людиною можна розкласти на різні складові. Тоді людина почне розуміти ситуацію глибше, подивиться на неї з іншого боку.

Звичайно, нам теж вистачає випадків з кремлівськими пранкерами (російські пранкери Вован і Лексус, — ред.). Але у них є серйозний адмінресурс. Їм чітко ставлять завдання, кажуть, що робити. Вони виходять з спущеного їм темника.

— Я правильно розумію, що більшу частину дзвінків ви робите в Росію?

— По всьому світу. З Росії я приймаю багато дзвінків, для цього у мене є московський номер. Наприклад, та ж історія з "двома зайцями", коли російських терористів з Іркутська я відправив в Сімферополь. Мені зателефонував хлопець і запитав, чи ПВК я Вагнер (неофіційна російська приватна військова компанія, — ред.). Я сказав — так. Він попросився до "нас". Я йому влаштував психологічне опитування, підключив до цього Андрія Луганського (український видеоблогер, — ред.). У підсумку ми дізналися, що терорист готовий застосовувати силу і зброю проти мирного населення Криму. Він "смикнув" свого друга, вони прилетіли в Сімферополь на площу Леніна, де є хороша веб-камера, і я здав їх поліції.

Цей пранк показує їх нутро. Тепер ніхто не може говорити, що проти України воюють добровольці, які прийшли на нашу землю за покликом серця.

написав в соцмережі, що для людини, яка "тиражує брехню [...] покарання має бути суворим". Чим закінчилася історія і чи закінчилася вона?

— Це класичні понти від Кадирова. Я тоді порекомендував йому знайти працюючу пожежну сигналізацію. Не знаю, чи знайшов він її. Але враховуючи той факт, що він продовжує крутити пальці і говорити, що всіх, хто когось ображає в інтернеті, треба різати, то особисто у нього нічого не змінилося.

Я вважаю, що це було потрібно для залучення уваги. Не більше. Якщо проаналізувати активність кремлівських ЗМІ, стане ясно, що вони хотіли перевести фокус уваги з факту пожежі та бездіяльності екстрених служб, на мене і український слід.

Джокера. Ви знайомі з ним особисто?

— Поняття не маю, хто це, що це, чий це проект. Я думаю, це якась внутрішня "слуганародна" фігура. Напевно, це якийсь проект, який дозволяє тримати народних депутатів в тонусі, щоб вони правильно натискали кнопки.

— Як ви оцінюєте його діяльність? Він зможе вивести нардепів на чисту воду?

— Здається, там і так все зрозуміло. Можливо, їх потрібно ткнути носом в листування. Я вважаю, що всіх, хто знаходиться у Верховній Раді, треба викривати. На жаль, ми досі бачимо нахабних людей, які не знають елементарних речей, але вважають, що вище тільки небо, а крутіше — тільки яйця. І це сумно. Якщо цих хлопців хтось посрамляє — я тільки за. Питання: з якою метою? Але я не бачу в цьому нічого поганого.

— Можливо спрогнозувати його подальші дії?

— Ні. Невже незрозуміло, що вести провокаційні листування — не найкраще завдання. Не можна виключати того, що Тищенко в листуванні брехав. Я сподіваюся, що Джокер на стороні думаючих людей, а не шлунків з ногами.

Раніше портал "Коментарі" писав, що експерти оцінили, до чого може привести законопроект про врегулювання діяльності ЗМІ в Україні.

Фото: архів Євгена Вольнова