Головна Новини Інтерв'ю 2020 Посол Індонезії в Україні Юдді Кріснанді: "Колись ви станете рівними з іншими країнами. І не факт, що після цього ви захочете стати частиною Євросоюзу"
commentss Інтерв'ю Всі новини

Ексклюзив Посол Індонезії в Україні Юдді Кріснанді: "Колись ви станете рівними з іншими країнами. І не факт, що після цього ви захочете стати частиною Євросоюзу"

Портал "Коментарі" завершує спецпроект Comm:Corp – цикл інтерв'ю з представниками глобальних зарубіжних компаній в Україні і з іноземними дипломатами, за підсумками яких редакція розробить план інвестиційного розвитку країни. Герой нашої заключної бесіди – посол Індонезії в Україні Юдді Кріснанді. Дипломат поділився своїм баченням українських проблем і способів їх вирішення, розповів про потенціал економіки України і повідав, як іноземні бізнесмени можуть вести бізнес в Індонезії

15 квітня 2020, 15:25 comments13347
Поділіться публікацією:
Посол Індонезії в Україні Юдді Кріснанді: "Колись ви станете рівними з іншими країнами. І не факт, що після цього ви захочете стати частиною Євросоюзу"

СПЕЦПРОЕКТ "Comm:Corp"

"Ми бачимо Україну молодою державою, яка все ще шукає місце під сонцем"

– Пане посол, згадайте Ваш перший візит в Україну. Яким було перше враження від нашої країни?

– Мальовниче небо, прекрасний краєвид, багато гарних та привітних людей – це перше, що кинулося в очі. Знаєте, все, що я бачив в Україні досі – дуже красиве. Хоча, насправді, все, що є у вас – є і в Індонезії. Єдине, чого немає в нашій країні – снігу. Можу сказати, що багато індонезійців люблять проводити час в Україні, хочуть знову і знову повертатися сюди. Ще відзначив би людські якості українців. Це дуже толерантні і гостинні люди, що, на мій погляд, є важливою національною рисою. Можна назвати це людським капіталом, який можна використовувати.

– Значить, по-вашому, іноземцеві комфортно жити в Україні?

Думаю, що так – дуже просто і комфортно. Для нас життя в Україні – це як життя у власній країні. Мені подобається, що у вас легко можна знайти підходящу їжу і розваги. Моїй дружині, наприклад, дуже подобається "барахолка". В Індонезії у нас такого немає. Ми кожні два тижні прогулюємося по барахолці і обов'язково щось та прикупимо.

Напевно у вас в Україні є багато улюблених місць. Де, наприклад, любите обідати або вечеряти?

Мені дуже подобаються ваші ресторани національної кухні: Первак, О’Панас у парку Шевченка, Царське село біля Лаври. Ваші національні страви відрізняються від наших, але при цьому за смаком схожі. Обслуговування в ресторанах – відмінне. Ми без проблем можемо внести корективи в блюдо, попросити зробити його гострішим, наприклад. Чи можемо зізнатися, що не знайомі зі свининою і нам її в блюдо не покладуть. Чуйність – на найвищому рівні.

Також ми любимо ходити по магазинах. Подобається Лавина через свої величезні розміри, також любимо Оушен Плазу. І звичайно ж, коли приїжджають гості, ми поспішаємо показати їм, який красивий Київ. Ведемо їх до Лаври, на Андріївський узвіз, гуляємо вулицями старого Подолу, по Володимирській, катаємося на фунікулері.

picture

Як би ви охарактеризували імідж України в Індонезії та в світі?

В цілому у індонезійців гарне уявлення про Україну. У нас люди старшого покоління можуть згадати Україну як частину Радянського Союзу і назвати легендарного стрибуна з жердиною Сергія Бубку. Багато індонезійців також є шанувальниками футболу, вони досить добре знайомі з київським "Динамо" та Андрієм Шевченком. Україна також відома, як країна красивих жінок.

Якщо говорити про менш приємні асоціації, то останнім часом Україна широко відома через судовий розгляд справи про імпічмент Дональда Трампа.

Щорічно збільшується кількість українських туристів і студентів, які приїжджають в Індонезію, вони також розповідають місцевим жителям про своїю країну і культуру. Все це допомагає створити позитивний імідж про Україну та український народ в Індонезії.

В цілому ми бачимо Україну молодою державою, яка все ще шукає місце під сонцем і стикається з багатьма проблемами. Тим не менш, ми віримо, що за підтримки народу, доброї волі і далекоглядності керівництва, Україна подолає всі проблеми і перетвориться на передову, шановану країну в своєму регіоні.

"Співпраця була б набагато пліднішою, якби Україна змогла відкрити свої ринки для країн Південно-Східної Азії"

У яких сферах ви бачите високий бізнес-потенціал України та можливості для розвитку економіки країни?

Я бачу невикористаний і високий потенціал у сільському господарстві, авіації, суднобудуванні, інформаційних технологіях, енергетиці, медичних послугах. До речі, в даний час міністерство сільського господарства Індонезії знаходиться в процесі розробки угода з Україною щодо безпеки харчових продуктів та захисту споживачів за фітосанітарними вимогами. Угода стимулює експорт сільськогосподарського сектора, особливо свіжих і тропічних фруктів Індонезії на український ринок.

Що стосується співробітництва в області IT, міністерство зв'язку та інформації Індонезії має намір вивчити можливість співпраці з Україною, особливо в тому, що стосується кібербезпеки, програми пошуку експертів і перехоплення інформації в режимі теперішнього часу.

picture

За рахунок чого, на вашу думку, Україна може стимулювати розвиток своєї економіки?

Думаю, головним стимулятором розвитку повинні бути основні активи України. Ці активи є одним з найбільших ринків у Європі з 40 мільйонами споживачів, кваліфікованою і недорогою робочою силою і появою середнього класу, що оцінюється в 20% населення.

У вас дуже хороша система освіти: Україна займає четверте місце в світі за кількістю кваліфікованих фахівців у сфері високих технологій. Якщо брати стратегічне географічне положення, то країна знаходиться біля воріт Європи, Росії та Азії. У вас добре розвинена транспортна інфраструктура (наприклад, в країні 18 морських портів), є помітна присутність іноземних інвесторів, є сильна міжнародна фінансова підтримка: будь то глобальними інститутами (МВФ, Світовим банком або ЄС) або через двосторонні угоди. Нарешті, у вас є рясні природні ресурси (запаси залізної руди, марганцю) і велика сільськогосподарська промисловість.

Ви говорили про переваги України, а що можете сказати про недоліки? Які в країні проблеми, що гальмує країну в розвитку?

Я, звичайно, не українець, але працюю в цій країні вже три роки і можу поділитися деякими спостереженнями. Мені здається, що вам потрібен лідер, який би переживав за країну, переживав би за кожного українця, який зміг би об'єднати націю. Ось Володимир Зеленський, як мені здається, дуже багато робить для країни. Але навколо нього повинні бути люди, які допомагали б йому в реалізації задуманого і яких би підтримували громадяни країни. Серед них повинні бути і бізнесмени, і політики, і академіки, і представники молодого покоління. Всі ці люди повинні бути об'єднані загальною ідеєю відродження країни, ідеєю зробити Україну процвітаючою. Я оптиміст і вірю, що Україна стане однією з найбагатших країн Європи. Чому? Тому що ваша країна має давню історію, ви старші багатьох країн Європи, у вас багатий досвід незалежності.

А як ви оцінюєте євроінтеграційні перспективи України?

Скажу так: ви повинні не тільки заявляти про свої можливості, але і реалізовувати їх. Не варто щодня задавати питання: коли ж Україна стане членом ЄС? В один прекрасний день ви станете рівними з іншими країнами. І не факт, що після цього ви захочете стати частиною Євросоюзу. Подивіться на досвід Великобританії.

І не забувайте, що у вас багато друзів по всьому світу! Багато країн люблять Україну: це і Індонезія, і США, і країни по всій Європі. Немає жодної країни, яка б ненавиділа Україну. Якщо на даний момент у вас є труднощі з сусідами, то, думаю, що це всього лише питання часу. Конфлікт буде вирішений, і ви повернете свої території, повернете повагу інших держав до вашої цілісності. Треба просто трохи набратися терпіння.

Але головне завдання зараз для України – це об'єднати людей, оскільки доля країни знаходиться не тільки в руках одного лідера. Дій одного президента недостатньо для виходу країни з кризи. Кожен повинен працювати на благо країни і підтримувати лідера.

picture

 Чи готовий індонезійський бізнес вкладатися в Україну? У які галузі?

Так! Індонезія сподівається задовольнити попит українського ринку на тропічні фрукти, рибні та морські продукти, меблі, лісові товари та різні готові, запаковані продукти. Співробітництво було б набагато пліднішим, якби Україна змогла відкрити свої ринки для країн Південно-Східної Азії, зокрема-Індонезії, як вона відкрила ринки для країн Європейського Союзу.

– Розкажіть про структуру експорту/імпорту у торговельних відносинах наших країн. Які українські товари користуються попитом в Індонезії?

Якщо взяти до уваги 2019 рік, то загальна вартість двосторонньої торгівлі склала понад 1,2 млрд доларів США. Ми маємо стабільну динаміку збільшення обсягу торгівлі. Так, у 2015 році вартість становила 527 млн. дол., у 2016 – 873 млн. дол., у 2018 – вже 1,05 млрд дол. При цьому Індонезія купує значно більше, ніж продає: вартість експорту в 2019 році склала 256 млн дол. а імпорту – понад 1 млрд дол. Якщо говорити про основні експортні товари України в Індонезію, то в 2018 році це була пшениця (70,27%), металопродукція або залізо і сталь (22,18%) і борошно (1,7%).

Які періоди українсько-індонезійських відносин були найбільш складними? Які основні досягнення?

З моменту встановлення дипломатичних відносин між Індонезією та Україною в червні 1992 року, між нашими країнами склалися гладкі, дружні та мирні стосунки. Ми неодноразово заявляли про взаємну підтримку, у нас схожі погляди по низці питань на міжнародних форумах. Навіть стикаючись з важкими часами у своїй внутрішній політиці, безпеці чи економіці, Індонезія і Україна зберігають традиції взаємної поваги.

Основними досягненнями я б назвав, наприклад, державні візити президента Леоніда Кучми в Індонезію в 1996 році і Петра Порошенка в 2016 році. До досягнень я б відніс двосторонній консультативний форум у лютому 2018 року, в рамках якого наші країни домовилися про деяке економічне і торговельне співробітництво.

Важливим моментом я б назвав і той факт, що Індонезія надала можливість більш ніж 150 українським студентам вивчати індонезійську мову і культуру в рамках стипендіальної програми "Дармасисва".

Безумовне досягнення також – безкоштовна віза для українців, які відвідують Індонезію терміном до 30 днів з 2016 року.

"В Індонезії дуже легко спіймати того, хто корумпований і дуже просто притягнути його до відповідальності"

Поговоримо про вашу країну. У чому, на вашу думку, секрет успіху Індонезії?

Насамперед я б назвав виконання зобов'язань лідерами країни перед народом і єдність країни. Кожен політик усвідомлює, що єдність – це важлива частина процвітання. Без єдності серед політиків, коли кожен почне тягнути ковдру на себе, країну чекають проблеми.

Друге – це дотримання Конституції. Ніхто не може порушити закон. Більше того, кожен намагається не порушувати.

Третє – ми дуже принципові в питанні боротьби з корупцією. Спеціальний орган стежить за дотриманням закону  абсолютно всіма чиновниками, незалежно від рангу. І дуже легко спіймати того, хто корумпований, дуже просто залучити його до відповідальності. Ми вкрай принципові в питанні боротьби з корупцією.

Четверте – ми постійно думаємо над тим, як спростити бюрократичні процедури, як спростити спілкування людини з державною машиною. У нас реформи відбуваються постійно, ми ніколи не зупиняємося. Будь-який документ повинен видаватися якомога швидше, сама процедура повинна бути максимально простою і прозорою.

П'яте – це комунікації між урядом, парламентом, вченими, політичними партіями. Ми відкрита, демократична країна і комунікації дуже важливі. І вони завжди будуть працювати разом, оскільки у них налагоджена комунікація. Вони не витрачають сили на суперечки, пересуди, війни між собою.

Шосте – це сильні традиції. У нас є своя ідеологія, яка називається Панчашила. Полягає вона в п'яти принципах: віра в єдиного Бога, цивілізоване суспільство, єдність Індонезії, демократія, заснована на мудрості прийняття рішень одноголосно, а також соціальна справедливість для всіх людей Індонезії.

picture

Ви сказали про нетерпимості до корупції. Як же Індонезія бореться з корупцією?

Корупція є серйозною перешкодою на шляху розвитку Індонезії, а боротьба з корупцією була основним пріоритетом епохи реформ. Наш уряд підтримав численні інститути, на які покладено завдання боротьби з корупцією, такі як: Комісія з викорінення корупції (КПК) і національні антикорупційні суди. Уряд включив громадянське суспільство та неурядові організації в процес реформ, щоб створити безліч мереж антикорупційних суб'єктів.

Також у нас були реформовані ключові нормативно-правові бази, такі як правила ведення бізнесу і державні закупівлі. У результаті рейтинг сприйняття корупції в Індонезії неухильно знижується, а обстеження інвестиційного клімату демонструють значне поліпшення сприйняття місцевими компаніями серйозності корупції.

Як український бізнесмен може вийти на індонезійська ринок? Що йому слід знати про реєстрацію підприємства, партнерство з місцевим бізнесом, податки та інші нюанси?

Компанія прямих іноземних інвестицій в Індонезії створюється на підставі президентської постанови про список негативних інвестицій (Daftar Negatif Investasi або DNI). Якщо бізнес-сектор, що вас цікавить,  не регулюється і не має інших обмежень з боку відповідних міністерств, це означає, що бізнес-сектор відкритий для прямих іноземних інвестицій з максимальним іноземним володінням 100%.

Важливо розуміти, що юрособою в даному випадку повинна бути компанія з обмеженою відповідальністю (ТОВ) і вона повинна належати як мінімум двом акціонерам. Це можуть бути індивідуальні чи корпоративні акціонери або їх комбінація. Мінімальна сума інвестицій для компанії з прямими іноземними інвестиціями перевищує 10 млрд. індонезійських рупій (635 тис. дол., без обліку вартості землі і будівництва, – ред.), у той час як мінімальний сплачений і випущений капітал становить 2,5 млрд. рупій (158 тис. дол., – ред.). Для кожного акціонера потрібно мінімум 10 млн рупій (635 дол., – ред.) інвестицій.

Що ж стосується податків. Наприклад, земельний і будівельний податок в Індонезії – не більше 0,1% від вартості активів. Власники землі та будівель повинні щорічно платити податок на землю, будівлі та капітальні споруди. Щодо податку на додану вартість, то в звичайних випадках 10% ПДВ застосовується до імпорту, промислових товарів і більшості послуг. Податок з продажу предметів розкоші варіюється від 10 до 75%.

А які сфери діяльності недоступні іноземному бізнесу?

Ви можете створити компанію в будь-якій частині Індонезії, але існують обмеження для деяких секторів бізнесу в певних регіонах. Так, наш промисловий закон і вимоги уряду наказують, що будь-яка промислова діяльність повинна бути розташована в промзонах. Головні переваги промислових зон полягають у тому, що проект комплексного планування передбачає забезпечення стратегічного розташування, доступності, коефіцієнта забудови, інфраструктури і допоміжних послуг. Крім того, це важливо з точки зору управління навколишнім середовищем.

Які переваги Індонезії порівняно з іншими країнами для відкриття і ведення бізнесу?

Індонезія – перспективний напрямок для іноземних інвестицій, адже це четверта за чисельністю населення країна в світі з молодою робочою силою і стрімко зростаючим внутрішнім ринком. Приміром, Doing Business підвищив Індонезію в рейтингу легкості ведення бізнесу з 91 до 73 позиції в 2019 році.

Індонезія багата природними ресурсами. Вона також має другий за величиною рівень біорізноманіття у світі після Бразилії. Крім флори і фауни, Індонезія є домом для багатьох екосистем. Завдяки численним пляжам, невеликим островам, коралових рифам, дну морських водоростей, піщаним дюнам, припливам, прибережним грязям, мангровим заростям та іншим місцям Індонезія є найбільш привабливим напрямком для інвестицій в туризм.

picture

Чим в плані імпорту/експорту можна зацікавити Індонезію?

Зараз економіки різних країн по всьому світу відчувають одні й ті ж проблеми, викликані коронавірусом. Зазвичай зростання нашої економіки становить 5,2% в рік або більше. Основні статті доходів – експорт нафти і газу, вугілля і сільськогосподарських продуктів. Але експорт цих продуктів дозволяє нам мати позитивний баланс практично зі всіма країнами-партнерами. Щоправда, не з Україною (сміється, – ред.) у вас сильніші позиції навіть в тому ж сільському господарстві. Ми імпортуємо, наприклад, українську пшеницю та соняшник. Але в майбутньому ми постараємося збалансувати нашу торгівлю, оскільки за останні три роки ми подвоїли експорт в Україну.

Ми також закуповуємо деякі продукти військового або подвійного призначення. І ці статті імпорту постійно зростають з року в рік. У вас передові військові технології, які випробувані в режимі військових дій. Крім того, ваші пропозиції зазвичай дуже конкурентноздатні в порівнянні з пропозиціями інших країн.

"Перенесення столиці обійдеться Індонезії приблизно в 200 млрд доларів"

Для українців зараз особливо актуальним є питання ринку землі. Цікаво, наскільки просто іноземцю купити землю в Індонезії?

Не впевнений, що можливо саме купити, але от взяти в оренду на 50 років – цілком. Тобто, аналогічно процедурі в Україні. Я не можу купити землю в Україні, але я можу взяти її в оренду на 49 років з можливістю пролонгації. Але з нерухомістю питань не виникає. Будь-який іноземець може вільно купувати і продавати нерухомість в Індонезії.

Можете детальніше розповісти про проект перенесення столиці Індонезії?

На даний момент досягнуто угоду про будівництво нової столиці на острові Калімантан. Уряд вирішив перенести столицю з Джакарти, оскільки місто зараз дуже перенаселене, в ньому приблизно в три рази більше мешканців, ніж у Києві – близько 12 млн осіб. При цьому площа Джакарти менше від площі Києва. (648 кв. км проти 450 кв. км, – ред.). Столиця стоїть у пробках, навіть вночі або рано вранці. Крім того, Джакарта йде під воду – якщо пройде дощ, то окремі частини міста просто пливуть.

Планується, що за наступні 3 роки будуть перенесені всі державні установи і комунікації, а до 2024 року запланований повний переїзд і офіційне відкриття нової столиці. Переїзд орієнтовно обійдеться в 20% річного бюджету в рік (приблизно 200 млрд дол США в рік, – ред.). Але міжнародна турбулентність, наприклад, той же коронавірус, вносить свої корективи. Тому з термінами може бути затримка.

Наостанок розкажіть, як Індонезія просуває країну на міжнародній арені і що, зокрема, робить посольство в Україні для підвищення лояльності до Індонезії?

Посольство Індонезії в Україні активно просуває індонезійську культуру, туризм і бізнес в Україні, особливо в останнє десятиліття. Якщо говорити про бізнес, то це регулярні зустрічі з українськими бізнесменами – ми допомагаємо їм зв'язуватися і зустрічатися з індонезійськими бізнесменами, коли вони приїжджають в Україну. Останнім часом для цього було чимало можливостей – ми зустрічаємо багато делегацій з Індонезії, будь то ділові поїздки, культурна місія або туризм.

Також ми активно працюємо над популяризацією індонезійської культури серед українців. Кожен рік ми організовуємо Індонезійський фестиваль, дні Індонезії в КНУ ім. Тараса Шевченка, а також протягом усього року ми приєднуємося до різних заходів, таких як IWCK Charity Bazar, фестиваль Outlook, Парад Націй і тому подібних. В минулому році ми провели виставку і Fashion Show в Харкові, культурний спектакль у Кременчуці.

За нашої підтримки шість років тому в Інституті філології було відкрито спеціальну освітню програму "Українська мова та література, переклад" і Індонезійський центр КНУ, де студенти та викладачі активно просувають індонезійську мову і культуру. Насправді, про даний напрямок в нашій роботі можна говорити дуже багато – вона вкрай насичена.

picture

Юдді Кріснанді

Народився 29 травня 1968 року в місті Бандунг (Індонезія). Індонезійський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Індонезії в Україні.

На початку своєї політичної кар'єри Юдді Кріснанді, був більш відомий як вчений. Був лектором у кількох університетах Індонезії. Досі є постійним лектором на економічному факультеті Національного університету м. Джакарта.

З 27 жовтня 2014 року по 27 липня 2016 міністр з питань адміністративної реформи та розширення повноважень державного апарату Республіки Індонезія.

13 березня 2017 призначений Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Індонезія в Києві, з акредитацією в Грузії і Вірменії.

27 квітня 2017 вручив копії вірчих грамот заступнику міністра закордонних справ України Сергієві Кислиці.

28 листопада 2017 Юдді Кріснанді вручив вірчі грамоти Президенту України Петру Порошенку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!