Головна Новини HI-tech роботи Швейцарська компанія ETH Zurich створила "розумні" фасади для дому
commentss НОВИНИ Всі новини

Швейцарська компанія ETH Zurich створила "розумні" фасади для дому

Нова розробка здатна як генерувати електрику, так і затінювати приміщення

4 вересня 2019, 14:04 comments1983
Поділіться публікацією:
Швейцарська компанія ETH Zurich створила "розумні" фасади для дому

Швейцарська компанія ETH Zurich створила "розумні фасади", що складаються з сонячних батарей, які не тільки генерують електрику з сонячного світла, але й затінюють приміщення. Таким чином досягається гармонія між обігрівом і охолодженням приміщення.

Професор архітектури Арно Шлютері і його команда створили сонячний фасад, який адаптується до освітленості на вулиці і до потреб у світлі всередині. При цьому зберігається необхідний рівень затемнення квартири або будинку. Також цей фасад виробляє на 115% більше енергії, ніж споживає.

"Розумний фасад" складається з системи рухомих сонячних панелей, закріплених за допомогою сталевих тросів. Вони контролюються індивідуально і змінюють положення у вертикальній або горизонтальній площині в автоматичному режимі. Роботизовані перетворювачі утримують панелі в необхідному положенні навіть у несприятливих погодних умовах, і здатні витримувати навіть урагани.

Тестові випробування продемонстрували, що рухливі сонячні панелі в сонячний і теплий день збирають майже в півтора рази більше енергії, ніж статичні фасадні панелі.

Слід додати, що такий фасад не тільки генерує енергію, але і регулює кількість світла і тепла, що допускаються всередину будівлі для створення потрібного мікроклімату в приміщенні. Адаптивний самонавчальний алгоритм контролює рух сонячних панелей для обігріву і охолодження приміщення з кінцевою метою — зниження споживання енергії. Розробники створили кілька прототипних сценаріїв енергозбереження, оптимізованих для різних кліматичних зон: Каїра, Цюріха або Гельсінкі.

Як повідомляло видання "Коментарі", в Австрії почалися випробування першого гібридного поїзда.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!