Головна Новини HI-tech роботи Шотландці створили автономних роботів для ремонту електростанцій
commentss НОВИНИ Всі новини

Шотландці створили автономних роботів для ремонту електростанцій

Розроблені шотландськими вченими роботи здатні діяти без втручання оператора

15 жовтня 2019, 10:00 comments1829
Поділіться публікацією:
Шотландці створили автономних роботів для ремонту електростанцій

Шотландські вчені розробили повністю автономних роботів, здатних оглядати пошкоджені вітряні електростанції. На відміну від більшості безпілотних літальних апаратів, вони не вимагають участі оператора. Також, завдяки їм, технічні фахівці позбавляються значної частини своєї роботи.

Проект вартістю в кілька мільйонів фунтів показує, як роботи можуть ходити, плавати, літати і навіть думати самостійно. Вони розробляються Orca — офшорною робототехнічною компанією. Вона вважається найбільшим академічним центром у світі і керується університетами Геріот-Ватт і Единбузьким через Центр робототехніки. Консорціум також включає в себе Імперський коледж Лондона, університети Оксфорда і Ліверпуля та більше 30 галузевих партнерів. Разом вони і виробляють роботів.

Доктор Мірко Ковач і його колеги з лабораторії авіаційної робототехніки в Імперському коледжі Лондона створили новий вид літального безпілотника. Повітряні безпілотники вже використовуються у відкритому морі для перевірки важкодоступних споруд. Але цей іде далі: він може самостійно прикріплятися до вертикальних поверхонь і має роботизовану руку.

vyApXNVOeD8OkSiAg8rN3MQ6M.jpg

Цей дрон може летіти до вітряної турбіни не тільки для її огляду, але і для установки датчика або навіть для ремонту. А оскільки він автономний, нікому не доведеться стояти на березі з пультом дистанційного управління.

Головний дослідник в Orca Hub, професор Девід Лейн з Heriot-Watt, каже, що це відкриває нові можливості в енергетичній галузі. Він підкреслює, що ці роботи можуть повзати, ходити і переміщатися по платформі так, як не вдавалося жодній з попередніх моделей.

Як повідомляло видання "Коментарі", робот-медсестра Moxi почав працювати в одній з клінік США.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!