Експертні групи космічних агентств NASA і ESA обговорять технологію захисту від астероїдів

Експерти обговорять можливість збивання астероїдів за допомогою спеціальних супутників

Якщо людство збирається зупинити небезпечні астероїди, різним країнам, швидше за все, доведеться працювати разом. На щастя, це може статися вже незабаром.

Групи NАSА і ЕЅА зустрічаються в Римі на наступному тижні, щоб обговорити прогрес у оцінці можливості відхилення удару астероїда. Проект спрямований на те, щоб відхилити орбіту одного з двох астероїдів Дідимос між Землею і Марсом, з допомогою корабля-спостерігача, який вимірює ефект удару більш ефективно, ніж наземні спостерігачі.

NАSА надасть коллайдер, випробуваний на подвійному астероїді (DART). Він повинен стартувати влітку 2021 року і вдарить по меншому з двох астероїдів Дідимос зі швидкістю близько 14 764 миль в годину. Італійський кубат LICIACube вивчить момент удару. Після цього ESA запустить зонд Hera в жовтні 2024 року для дослідження цільового астероїда, включаючи ударний кратер, масу і радіолокаційний зонд.

Вчені вибрали цю пару астероїдів саме тому, що їх буде легко перевірити. Камінь меншого розміру обертається достатньо повільно, щоб реально змінити свою орбіту помітним чином. В ESA вважають, що це не вийде, коли астероїд летить наодинці на сонячній орбіті.

Звичайно, є велика різниця між таким тестом і справжньою кризою. Хоча даний астероїд може нанести серйозної шкоди, він занадто малий і повільний. Майбутній системі відхилення, можливо, доведеться збивати з курсу набагато більш і більш швидкі астероїди. Тим не менш, це важливий крок на шляху до створення належної системи захисту Землі, і цього може бути достатньо для захисту людства від багатьох потенційних небезпек.

Як повідомляло видання "Коментарі", м'ясо для космонавтів буде створюватися в космосі.