Головна Новини HI-tech космос Телескоп NASA розкрив природу потужного космічного сигналу
commentss НОВИНИ Всі новини

Телескоп NASA розкрив природу потужного космічного сигналу

У NASA пояснили звідки взялося джерело енергії, яке в тисячі разів потужніше, ніж Сонце

22 листопада 2019, 11:36 comments2497
Поділіться публікацією:
Телескоп NASA розкрив природу потужного космічного сигналу

Космічний телескоп NASA Hubble дозволив астрономам поглянути на місце самого потужного сплеску, коли-небудь баченого у Всесвіті — гамма-випромінювання, яке в трильйон разів могутніше, ніж видиме світло. Гамма-сплеск (GRB), який тривав лише кілька секунд, випустив більше енергії, ніж Сонце зможе забезпечити за все своє 10-мільярдне життя.

У січні 2019 року надзвичайно яскраві і тривалі GRB були виявлені рядом телескопів, у тому числі телескопами "Свіфт" та "Фермі", а також телескопами Великої атмосферної гамма-зйомки Черенкова (MAGIC) на Канарських островах. Подальші спостереження були зроблені з Hubble, щоб вивчити навколишнє середовище навколо GRB і з'ясувати, як цей екстремальний викид відбувається.

Додаткові спостереження Hubble показують, що GRB стався в центральній області масивної галактики. Дослідники говорять, що це більш щільне середовище для гамма-сплесків, ніж зазвичай спостерігається. Воно могло б мати вирішальне значення для генерації випромінювання дуже високої енергії. Галактика-господар GRB насправді є однією з пари галактик, що зіштовхнулися. Взаємодії галактик, можливо, сприяли виникненню спалаху.

У частини випромінювання GRB 190114C, була найвища енергія, яку коли-небудь фіксували. Вчені намагалися спостерігати таке випромінювання з дуже високою енергією від GRB протягом тривалого часу. Дане виявлення вважається важливою віхою в астрофізики високих енергій, повідомляють дослідники.

Попередні спостереження показали, що для досягнення цієї енергії матеріал повинен випускатися з колапсуючої зірки зі швидкістю світла 99,999%. Цей матеріал потім пропускається через газ, який оточує зірку, викликаючи удар, який створює гамма-сплеск.

Як повідомляло видання "Коментарі", космос визнали оперативним простором для військ НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!