Компанія Ілона Маска розширює мережу комерційних мікросупутників

SpaceX відправила в космос чергову групу комерційних супутників

Каліфорнійська компанія SpaceX запустила ще 60 супутників для своєї мережі Starlink. Кількість космічних апаратів, які фірма зараз підняла в небо, становить 182, що є частиною її плану з надання глобальної широкосмугової інтернет-послуги. Останні платформи злетіли на ракеті Falcon-9, яка залишила мис Канаверал у Флориді.

Нові доповнення означають, що SpaceX тепер керує більшою кількістю комерційних супутників на орбіті, ніж будь-яка інша фірма. Компанія Labs, також з Каліфорнії, має наступне найбільше робоче сузір'я - трохи менше 150. Її космічні кораблі використовуються для відображення поверхні Землі.

SpaceX має дозвіл від регулюючих органів на запуск до 12 000 платформ, але говорить про можливі 40 000. Це буде залежати від того, як розвивається проект. Ще дві групи з 60 супутників можуть піднятися до кінця місяця, оскільки компанія має намір почати пропонувати деякі регіональні широкосмугові канали в кінці цього року.

Розгортання викликало хвилю критики з боку астрономів, які скаржаться на те, що велика кількість штучних об'єктів у нічному небі зруйнує їх уявлення про космос. Щоб підкріпити ці скарги, вчені випускають фотографії з лініями яскравих точок, які знаходяться у небі. Це відображення від супутників, які рухаються по всій земній кулі. Однак SpaceX вважає, що побоювання завищені.

Компанія визнає, що Starlinks стають яскравими незабаром після запуску, але це результат конфігурації, яку приймають супутники, коли вони піднімаються до висоти від 290 до 550 км. За словами компанії, коли супутники виходять на свою останню орбіту, то стають ледь помітними. Також компанія надає детальні координати Starlink астрономічним групам, щоб вони могли краще планувати свої спостереження і уникнути перешкод.

Як повідомляло видання "Коментарі", SpaceX доставить на МКС канабіс.