Два "мертвих" супутники можуть зіштовхнутися в будь-який момент

Космічний апарат NASA і військовий супутник близькі до зіткнення

За даними служби відстеження космічного сміття LeoLabs, IRAS (виведений із експлуатації космічний телескоп, запущений в 1983 році) і GGSE-4 (наукова корисне навантаження на борту виведеного з експлуатації і тільки відносно недавно розсекреченого військового супутника, запущеного в 1967 році) можуть зіткнутися в будь-який момент.

За даними LeoLabs, 29 січня, о 23:39:35 UTC, два космічних корабля будуть проходити на відстані близько 15-30 метрів один від одного на висоті близько 900 кілометрів. І оскільки обидва "мертві", станції на Землі ніяк не можуть зв'язуватися з ними для виконання ухильних маневрів. Це означає, що, згідно з розрахунками LeoLabs, існує можливість того, що вони зіткнуться з вірогідністю один до ста.

"Подібні зустрічі супутників траплялися в минулому. Що дійсно цікаво в цьому, так це те, що передбачуваний прохід в межах 15-30 метрів неймовірно близький", - розповів порталу ScienceAlert космічний археолог Аліса Горман з Університету Фліндерс. Обидва космічних кораблі досить важкі. IRAS має стартову масу 1083 кг. GGSE-4, також відомий як Poppy 5 або 1967-053G, набагато менший і важить всього 85 кілограмів, повідомляє астроном Гарвард-Смітсонівського університету Джонатан Макдауелл.

Зіткнення може на цей раз не відбутися. Але оскільки все більше і більше супутників виводяться з експлуатації, зіткнення, безумовно, стануть проблемою. Питання лише в тому, коли це станеться. Гарна новина полягає в тому, що вже робляться зусилля, щоб спробувати очистити величезну кількість сміття, яке ми залишили в космосі. Погана новина, продемонстрована цим майбутнім близьким знайомством, полягає в тому, що може бути занадто пізно.

Як повідомляло видання "Коментарі", американка поставила новий рекорд перебування в космосі.