Космічний апарат NASA зафіксував сотні "марсотрусів"

Дослідники NASA повідомили про більш ніж 450 поштовхів, які мали підземне походження

Новітній марсіанський апарат NASA підтвердив, що землетруси і навіть підземні поштовхи регулярно стрясають Червону планету. Вчені повідомили, що сейсмометр з космічного корабля InSight виявив десятки марсотрусів.

Ряд дослідницьких робіт присвячений 174 маршбекам, зазначеним у вересні минулого року. Двадцять чотири були відносно сильні - величини від 3 до 4 і, очевидно, походять від віддалених підземних спускових механізмів. Решта були меншими, з невизначеною величиною і походженням. Дослідники заявили на прес-конференції, що навіть сильні землетруси не представляють небезпеки для кого-небудь на поверхні планети. З тих пір загальне число випадків марсотрусів зросло до більш ніж 450 разів. Більшість з них були невеликої сили, повідомив в електронному листі провідний вчений InSight Брюс Банердт з Лабораторії реактивного руху NASA.

Основна причина марсіанських землетрусів - тривале охолодження планети, що призводить до її стиску і руйнування тендітних зовнішніх шарів, повідомив журналістам Банердт. Але не ясно, які детальні механізми викликають конкретні марсотруси, сказав він. За словами дослідників, хоча команда не може виключити впливу метеоритів, джерело підземних поштовхів знаходиться під землею. Тим не менш, космічний апарат на орбіті Марса шукає ознаки недавніх ударів, а камери InSight сканують метеори в нічному небі. Станом на сьогодні, метеорити у близькості від Марса виявлені не були.

Апарат InSight приземлився в невеликому кратері в Elysium Planitia Марса в листопаді 2018 року. Його сейсмометр був встановлений прямо на вулканічній рівнині. На апарат чекає в загальній складності два роки або один повний марсіанський рік геологічних досліджень. Ймовірно, сталося більше марсотрусів, ніж реєструє сейсмометр; перешкоди від вітру та інших погодних умов можуть заважати вимірюванням.

Як повідомляло видання "Коментарі", колоністи на Марсі будуть жити в будинках з грибів.