Головна Новини HI-tech космос Астрономи виявили планету з дощем із заліза
commentss НОВИНИ Всі новини

Астрономи виявили планету з дощем із заліза

Планета отримує настільки багато тепла, що метали випаровуються і потрапляють в атмосферу

13 березня 2020, 10:44 comments1721
Поділіться публікацією:
Астрономи виявили планету з дощем із заліза

Астрономи виявили планету за сотні світлових років від Землі, на якій сильна спека призводить до випадання на поверхню розплавленого заліза. Вчені, які використовують Very Large Telescope (ESL) Європейської Південної Обсерваторії (VLT), виявили екзотичну планету, розташовану в 640 світлових роках від нас. Умови цієї планети нагадують пекло.

В журналі Nature дослідники описали гігантську екзопланету, яка зі своєї денної сторони може досягати температури вище 2400 градусів за Цельсієм. В таких умовах планета, що отримала назву WASP-76b, має досить високу температуру для випаровування металів.

Сильні вітри переносять пари заліза на більш прохолодну нічну сторону планети, яка потім конденсується, утворюючи краплі, що падають на поверхню планети, створюючи "залізний дощ". Дощ постійний, оскільки планета завжди показує своїй батьківській зірці тільки одну сторону, залишаючи свою затінену частину у вічній темряві.

Денна сторона піддається дуже потужному тепловому впливу від своєї батьківської зірки. Він в тисячі разів сильніший, ніж той, який Земля одержує від Сонця. За словами дослідників, на WASP-76b так спекотно, що молекули поділяються на атоми, а метали, такі як залізо, потрапляють в атмосферу.

Як повідомляло видання "Коментарі", американці хочуть облаштувати плантації в космосі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!