Apple більше не буде записувати розмови користувачів з Siri

Apple підтвердила рішення призупинити роботу з записами бесід з Siri

Компанія Apple визнала, що прослуховування розмов клієнтів з голосовим помічником Siri порушили їхнє право на недоторканність приватного життя і вибачилася. Про це повідомляє "Интерфаккс".

Це рішення у компанії ухвалили після перевірки, яку провели за скаргами клієнтів. Вони дізнався з повідомлень ЗМІ, що розмови користувачів з Siri записуються і вибірково прослуховуються працівниками за контрактом, які аналізують роботу голосового помічника і допомагають йому "навчитися" краще розпізнавати мова. Виявилося, що такі роботи ведуться в тому числі з записами розмов людей з лікарями, бізнес-партнерами, наркоторговцями і сексуальними партнерами, а метадані запису теоретично дозволяли визначити учасників розмови.

Apple підтвердила рішення призупинити роботу з записами бесід з Siri. Її відновлять восени, але вже не з записами реальних розмов, а з записами, створеними за допомогою синтезаторів мови. Функція запису реальних розмов буде відключена. Користувачі зможуть брати участь у цій програмі за бажанням і на той термін, на який захочуть. У них будуть брати запису перегорів з Siri під гарантії захисту їх даних та таємниці приватного життя. Право слухати їх розмови буде тільки у співробітників Apple. Вже зроблені записи компанія зберігати не буде.

Голосовий помічник Siri з 2011 року вбудовується в різні пристрої Apple: смартфони, комп'ютери, розумні колонки. У багатьох з них Siri працює у режимі очікування активаційної фрази "Привіт, Siri" або "Hey Siri". Почувши команду, пристрій починало записувати мова користувача, отсылало дані на сервер Apple для обробки, а потім озвучувало відповідь або виконувало потрібне дія.

Як повідомляє видання "Коментарі", псхоже, конкуренція між Китаєм і США починає виходити далеко за рамки гучного конфлікту президента Дональда Трампа з компанією Huawei. Тепер на арену вийшли китайські компанії Xiaomi, Oppo і Vivo, які домовилися про створення протоколу для швидкої передачі файлів між смартфонами. Що цікаво, задумка китайських мобільних виробників схожа на функцію AirDrop на iPhone і інших пристроях компанії Apple. Нова опція повинна з'явитися в системах MIUI від Xiaomi, ColorOS від Oppo і FunTouchOS від Vivo. Сервіс буде використовувати комбінацію з Bluetooth і Wi-Fi, щоб передавати файли на швидкості до 20 Мб/с. Партнери мають намір запустити бета-версію сервісу до вересня 2019 року. У Google є своя схожа технологія Android Beam, що базується на NFC і Wi-Fi — в прийдешній Android Q вона буде називатися Fast Share.