Головна Новини HI-tech технології Сонячні панелі позитивно впливають на сільське господарство
commentss НОВИНИ Всі новини

Сонячні панелі позитивно впливають на сільське господарство

Співробітники Аризонського університету довели, що сонячні панелі і рослини прекрасно доповнюють один одного

10 вересня 2019, 18:28 comments2508
Поділіться публікацією:
Сонячні панелі позитивно впливають на сільське господарство

Може здатися, що сонячні панелі знаходяться в прямій конкуренції з рослинами. Одні ловлять сонячне світло для фотосинтезу, інші хочуть використовувати його для підштовхування електронів.

Насправді, це не гра з нульовою сумою. Зрештою, деякі рослини будуть горіти під прямими сонячними променями, і тому є багато продовольчих культур, які з задоволенням поділять свій простір з панелями. І, як показує нове дослідження під керівництвом Грега Баррона-Гаффорда з Арізонського університету, ця комбінація не обов'язково є компромісом — є деякі синергизми, які можуть принести значні вигоди сонячному сільському господарству.

Професор Баррон-Гаффорд і його колеги були зосереджені на посушливих районах, таких як американський південно-захід, де вода для сільськогосподарських культур обмежена, і, за прогнозами, все стане ще сухіше. Дослідники вважали, що тінь, створювана сонячними панелями, може знизити температуру поверхні ґрунту та її випаровування, а рослинність може зробити самі панелі трохи більш прохолодними, ніж при установці на відкритому грунті. Оскільки ефективність сонячної панелі падає при високій температурі, це може означати, що виробляється більше електроенергії.

Puz2FsSN_RwITKN2QTNlgOeMc.jpg

Щоб перевірити це, дослідники створили три ділянки для літніх місяців: одна тільки з сонячними батареями, одна тільки з зерновими культурами і одна і з тим і з тим. В цьому випадку сонячні панелі були побудовані так, щоб стояти на висоті трохи більше трьох метрів від землі — вище, ніж типова сонячна батарея. Всі три ділянки зрошувалися однаково, а температура, вологість і вологість ґрунту відстежувалися. В якості культур для тестування були обрані томати черрі, перець халапеньо і чилтепин.

Результати показали, що поєднання сонячних панелей і рослин змінило температуру, як і очікувалося. Температура повітря в середньому залишалася трохи вище 1 ° C протягом дня, але вони також залишалися на 0,5 ° C вище протягом ночі. Температура сонячних панелей протягом дня була приблизно на 9 ° C нижче через рослини під ними. Під сонячними панелями повітря також був трохи менш сухим, а грунт висихав повільніше між поливами.

Також сонячні батареї вплинули і на самі посіви. Наприклад, перці чілтепіна адаптовані до тіні, тому вони почувалися значно комфортніше з сонячними батареями над ними. Зростання було розраховано з точки зору поглинання CO2, і воно був на 33% вище в комбінованому графіку. Ефективність водокористування рослин не змінилася, тому вони також використовували більше вологи в грунті в міру зростання. Маса перцю, яку вони виробляли, проте, потроїлася під сонячними батареями.

Як повідомляло видання "Коментарі", інженеры Кембриджського університету створили робота для збору ягід і салату.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!