Головна Новини HI-tech технології Швейцарські та німецькі вчені створили дошки, які гнуться самостійно
commentss НОВИНИ Всі новини

Швейцарські та німецькі вчені створили дошки, які гнуться самостійно

Весь секрет цієї технології полягає в з'єднанні деревини двох різних порід

19 вересня 2019, 13:02 comments2165
Поділіться публікацією:
Швейцарські та німецькі вчені створили дошки, які гнуться самостійно

Вчені з Вищої технічної школи Цюріха і німецького Університету Штутгарта розробили метод роботи з деревиною, який дозволяє одержувати з неї великі вигнуті поверхні. При цьому спеціально гнути матеріал на верстатах не потрібно — він приймає потрібну форму самостійно, під дією внутрішніх механічних сил, що виникають при висиханні деревини.

Система працює наступним чином. Спочатку деталь в своїй кінцевій формі проектують на комп'ютері, потім для неї розраховують необхідну товщину і орієнтацію шарів дерева. Після проектування деревину двох різних порід (використовувались ялина і береза) склеюють у вологому стані, а потім сушать і саме в процесі сушіння деталь набуває свою форму, яка фіксується і вже не залежить від вологості. В якості ілюстрації можливостей методу інженери побудували в Урбаху, неподалік від Штутгарта, вежу.

Швейцарські дослідники розповіли, що ідея одержання деревини, яка гнеться самостійно, була натхненна класичною роботою відомого українського інженера Степана Тимошенко, який вже після еміграції в США, в роботі 1925 року, висловив теорію поведінки тіл, що складаються з двох шарів металу. При нагріванні через різний коефіцієнт розширення у різних матеріалів такі композити певним чином згинаються — при цьому в них виникають складні механічні напруги, моделюванням яких і займався Тимошенко. Швейцарцям і німцям вдалося перенести цей підхід на деревину.

За словами творців, метод готовий до промислового застосування і може успішно працювати з товстими (до 4,5 сантиметри) композитами майже необмеженого розміру.

Як повідомляло видання "Коментарі", дослідники Массачусетського технічного університету представили роботизовану тканину для мозку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!