Фахівці розповіли, як зламати комп'ютер за допомогою лампочки

Хакери зламують комп'ютери через систему освітлення в "розумних" будинках

Експерти довели, що хакери можуть зламувати комп'ютери з допомогою "розумних" лампочок. Уразливість в системі "розумного" будинку була знайдена американською компанією Check Point.

Експерти розкрили спосіб злому комп'ютерів і смартфонів з допомогою лампи в системі "розумного будинку" від Philips. На першому етапі вірусна програма завантажується на смартфон жертви і викликає збій освітлення. Експерти відзначили, що єдиний спосіб вирішити проблему - це перевстановити додаток, щоб користувач видалив програму і повторно завантажив її на свій телефон.

На етапі, коли власник лампи підключає систему "розумний будинок", зловмисники використовують уразливості в протоколі ZigBee, в якому використовується методика Philips. Під час зв'язку між лампою і смарт-хабом алгоритм викликає перевантаження системи буфера обміну, яка обходить антивірус і встановлюється на комп'ютер користувача. Після цього пристрій переходить під дистанційний контроль злочинців.

Фахівці Check Point заявили, що дослідження вже привернуло увагу виробника "розумних" ламп і тепер він усуває прогалину в системі. Експерти рекомендують власникам систем "розумного будинку" від Philips оновити своє програмне забезпечення.

У грудні повідомлялося про випадок злому системи "розумного" будинку в Міссісіпі (США). Невідомі хакери отримали доступ до відеоспостереження в будинку, спостерігали за дітьми і лякали їх, транслюючи через динамік уривки з фільмів жахів. У вересні хакери зламали "розумний" будинок сім'ї зі штату Вісконсін і налякали мешканців криками і непристойними піснями. Також зламали термостат і підняли температуру в будинку до максимального рівня.

Як повідомляло видання "Коментарі", хакери зламали камери відеоспостереження у в'язницях Таїланду.