Головна Новини HI-tech технології Японці створили пристрій, що передає смак їжі
commentss НОВИНИ Всі новини

Японці створили пристрій, що передає смак їжі

Спеціальний пристрій допоможе людям сидіти на дієті і при цьому насолоджуватися смаком улюбленої їжі

27 травня 2020, 01:15 comments1804
Поділіться публікацією:
Японці створили пристрій, що передає смак їжі

Дослідники з університету Мейдзі розробили портативний пристрій з "податливим екраном", який, будучи вставленим в рот, може відтворити всі смакові відчуття, пов'язані з їжею.

Це пристрій спирається на електроліти, вставлені в п'ять гелів, що контролюють інтенсивність п'яти основних смаків: кислого, солодкого, гіркого, солі і умамі. Менш відомий термін "умамі", утворений від японського слова "приємний пікантний смак", був доданий у групу основних смаків відносно недавно, в 1990 році.

В процесі використовується електрофорез, міграція мікроскопічних частинок, активованих електричним зарядом. Коли пристрій з п'ятьма трубками торкається язика, суб'єкт сприймає всі п'ять смакових відчуттів. Але коли по-різному вимірюються електричні заряди (при достатньо низькій напрузі, щоб не заподіяти шкоди), деякі смаки можуть посилюватися, тоді як інші відступають.

Вчені порівняли маніпулювання сприйняттям смаку з нашим сприйняттям зображень на відеомоніторах. Наші очі бачать на екрані красиві зображення, але насправді вони представляють собою просто серію безперервно пульсуючих червоних, зелених і синіх пікселів з різними комбінаціями і інтенсивностями.

5ecc06b784512.jpg

Пристрій отримав назву синтезатор Норімакі. Норімакі — це різновид водоростей, в які загортають суші. Фактично, в одному зі своїх експериментів вчені розширили досвід випробуваного, обернувши синтезатор в сушені водорості, коли він посилив солоні і кислі смаки, щоб більш близько імітувати відчуття споживання суші.

Синтезатор, за словами вчених, "дозволив користувачам відчути смак усього, від липких цукерок до суші, без необхідності поміщати шматочок їжі в рот".

Як повідомляло видання "Коментарі", Amazon розгорне мережу власних сонячних електростанцій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!