Головна Новини Дозвілля діти Які фрази батьків можуть травмувати психіку дитини
commentss НОВИНИ Всі новини

Які фрази батьків можуть травмувати психіку дитини

Дитина має відчувати у всьому підтримку батьків

23 листопада 2019, 16:45 comments8900
Поділіться публікацією:
Які фрази батьків можуть травмувати психіку дитини

Виховання дітей – процес складний і відповідальний, тому вимагає від батьків величезного терпіння, розуміння і любові. Але часто мама і тато говорять дитині фрази, які її залякують або викликають невпевненість у своїх силах. Що не варто говорити дітям, щоб не травмувати їхню психіку?

"Не заважай мені". Найчастіше батьки говорять цю фразу, коли прийшли з роботи, сильно втомилися і потребують відпочинку, але дитина хоче уваги. Таке формулювання звучить досить грубо, тому діти починають думати, що мамі і татові нецікаво слухати і грати з ними, тому що їх справи набагато важливіші. В таких ситуаціях, дитині потрібно пояснити, чому батьки не можуть зараз приділити йому увагу, варто запропонувати дитині альтернативу: "Ти зараз помалюй, а мама через півгодини до тебе приєднатися".

"Будеш себе погано вести – заберуть в поліцію". Психологи не рекомендують батькам застосовувати технологію залякування, рано чи пізно дитина зрозуміє що це обман, і це в свою чергу підірве авторитет батьків. Крім цього, такий прийом має лише тимчасовий ефект, але в майбутньому він може перерости у фобію. Цю фразу варто замінити на більш конкретну: "Якщо ти не перестанеш плакати, ми підемо з ігрового майданчика". Дитина повинна зрозуміти, що веде себе погано і засмучує маму.

"Як тобі не соромно!". Багато батьків часто вживають цю фразу, щоб викликати у дітей почуття провини за якийсь вчинок. Але не можна постійно маніпулювати дитиною, адже з часом вона звикне до того, що невдаха і не виправдовує очікування мами і тата. Психологи в першу чергу радять батькам цю фразу говорити собі, адже якщо їм соромно за свого малюка, значить в якомусь моменті вони не впоралися зі своїми обов'язками. Краще цю фразу сформулювати так: "Мені дуже неприємно, коли ти себе так поводиш".

"У тебе нічого не вийде". Це ще одна фраза, яка може надалі позначитися на психіці дитини. Повторюючи малюкові, що у нього не вийде або він не вміє щось робити, батьки формують у ньому невпевненість, сором і страх. Дітям буде складно досягати своїх цілей, якщо вони будуть знати, що батьки не вірять в їх і не підтримують. Цю фразу варто замінити так: "Я тобі покажу, як це потрібно зробити, і ти спробуєш ще раз".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як на поведінку дитини впливають стосунки з батьком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!