5 речей, які не можна забороняти дитині

Дитина має вчитися, розвиватися і пізнавати світ

Безумовно, батьки повинні виділити для своєї дитини певні обмеження, щоб убезпечити її і навчити правильній поведінці. Але є речі, які не можна забороняти дітям, щоб не гальмувати їх розвиток, а навпаки, сприяти цьому.

Не забороняйте дитині проявляти інтереси

Іноді батьки власноруч вбивають віру дитини у свої здібності і таланти. Малюка в його захопленні потрібно неодмінно підбадьорювати, хвалити за проявлений інтерес, захопленість, бажання навчитися чомусь новому.

Не забороняйте проявляти самостійність

Багато мам і тат спочатку радіють першому дитячому "Я сам!", а потім часто піддаються спокусі зробити щось швидше і якісніше замість дитини – взути черевики, застелити ліжко або дізнатися шкільні завдання. І тим самим "вирощують" собі проблему на майбутнє. Малюк, який не навчився самостійності, стає невпевненим і втрачає самооцінку.

Не забороняйте проявляти цікавість

Обмежувати свободу дій дитини потрібно тільки в тому випадку, коли вони суперечать його власній безпеці і оточуючих його людей. Якщо обсмикувати чадо з будь-якого приводу, то в майбутньому доведеться помахати ручкою таким корисним якостям малюка, як ініціативність, самостійність і креативність.

Не забороняйте проявляти страх

Страх закладений у малюків для виживання, і його не потрібно критикувати, висміювати або ігнорувати. Обійми, добрі жарти і спеціальні ритуали допоможуть вам у разі нападу дитячого страху.

Не забороняйте виявляти негативні почуття

Дорослі досить часто відчувають негативні почуття – жадібність, злість, заздрість. Але нервують, коли бачать прояви негативних емоцій у своєї дитині. Малюк має повне право на "погану сторону", тим більше що сила волі в юному віці ще не до кінця сформована.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як легко вивчити з дитиною англійську мову.