Головна Новини Дозвілля ЗСЖ Сидячий спосіб життя: як уникнути наслідків для здоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Сидячий спосіб життя: як уникнути наслідків для здоров'я

З усіма шкідливими звичками треба боротися

5 вересня 2019, 09:35 comments5925
Поділіться публікацією:
Сидячий спосіб життя: як уникнути наслідків для здоров'я

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку сидячий спосіб життя вбиває 5 млн осіб у всьому світі, більше, ніж куріння, – від тютюну помирає 4,9 млн. Виходить, що сидіти небезпечніше, ніж курити. Як мінімізувати шкоду від такого способу життя?

Вставайте і ходіть кожну годину

Тривале сидіння скорочує одні м'язи (наприклад, згиначі стегна) і позбавляє активності інші (зокрема сідничні). Перерви, нехай і короткі, активізують м'язи сідниць і подовжують передню поверхню стегон, що ґрунтовно знижує шкоду від сидіння.

Робіть розтяжку

Після довгого дня перше і найсильніше бажання впасти на диван і розслабитися. А тілу потрібен стретчинг! Якщо ви хоч раз відчували напругу в стегнах, коли вставали, то розумієте чому. Спробуйте зробити розтяжку квадрицепса у випаді або потягніть його стоячи. Робіть це, коли повертаєтеся додому, а краще протягом дня.

Будьте активні в неробочий час

Перерви в роботі і стретчинг допомагають протистояти наслідкам сидіння, але одних їх недостатньо — потрібні вправи. В ідеалі треба було б виділити час для аеробних вправ у середньому темпі хоча б п'ять разів на тиждень. Але якщо не виходить, робіть хоча б щось-і регулярно, це важливо.

Подбайте про офісне крісло

І обстановку взагалі. У крісла повинна бути підтримка для попереку: спина повинна зберігати природний вигин. Якщо спинка позбавлена такого елемента, можна придбати спеціальну подушку окремо або згорнути і підкласти рушник. Крісло потрібно відрегулювати по висоті. Коли ви сидите, стегна повинні бути вище колін, а стопи — стояти на підлозі під останніми. Якщо стілець дуже високий, під ноги можна поставити підставку. Якщо занадто низький і не піднімається, його варто замінити. Можна спробувати працювати стоячи.

Рухайтеся якомога більше

Власне, цією порадою можна було б замінити всі інші. Просто намагайтеся якомога менше перебувати в одному положенні. 15 хвилин, п'ять або дві там — так за день набіжить пристойно. Гуляйте, робіть перерви на стретчинг, ходіть на йогу — все це дуже важливо для фізичного і психічного здоров'я.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, як відновити сили після важкого робочого дня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!