Головна Новини Дозвілля лайфхаки З якої тканини краще шити захисні маски: думка вчених
commentss НОВИНИ Всі новини

З якої тканини краще шити захисні маски: думка вчених

Натуральні тканини показали гідний ефект захисту від вірусів в період гострої нестачі медичних пов'язок

29 квітня 2020, 04:25 comments3931
Поділіться публікацією:
З якої тканини краще шити захисні маски: думка вчених

Захисна медична маска стала буквально хітом продажів цієї весни. На жаль, не завжди висока вартість товару від спекулянтів або дефіцитна кількість в аптеках дозволяє придбати вже готову пов'язку і тому необхідно згадати, чому нас вчили на шкільних уроках праці.

Однак не всі види тканини підходять для реального захисту від вірусу COVID-19, який передається повітряно-крапельним шляхом. Вчені провели невеликий експеримент з декількома видами тканин і повідомили, яке саме сукно здатне нас захистити в період тривалої пандемії.

Найефективнішою комбінацією для виготовлення саморобних масок виявився один шар щільної бавовняної тканини в поєднанні з двома шарами поліефірно-спандексного шифону — прозорої тканини, яка часто використовується для пошиття вечірніх суконь. Вона відфільтровує більшість частинок аерозолю (80-99% в залежності від їх розміру частинок), тобто по своїй ефективності наближалається до респіратора N95.

Заміна шифону натуральним шовком дала аналогічні результати. Дослідники припускають, що щільно сплетені тканини, такі як бавовна, можуть виступати в якості механічного бар'єру для частинок, тоді як тканини, які утримують статичний заряд, наприклад, певні види шифону і натурального шовку, служать в якості електростатичного бар'єру. Непогані показники ефективності також спостерігалися у комбінації бавовни з фланеллю, ватину або бавовняного стьобаного ковдри з поліестером.

Однак розрив на будь-якій комбінації тканин всього в 1% зменшив ефективність фільтрації всіх масок вдвічі або більше, що підкреслює важливість правильної підгонки для саморобних масок, щоб вони щільно прилягали до обличчя.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" розповідав, як можна пошити саморобну маску в домашніх умовах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!