Головна Новини Дозвілля психологія Осягаємо високе мистецтво говорити "ні"
commentss НОВИНИ Всі новини

Осягаємо високе мистецтво говорити "ні"

Навчиться говорити "ні" буває складно, але рзультат окупає всі витрачені зусилля

16 жовтня 2019, 17:18 comments2172
Поділіться публікацією:
Осягаємо високе мистецтво говорити "ні"

Як не дивно, багато хто боїться відповісти відмовою на чуже прохання. Одна з основних причин такого явища — підсвідомий страх образити або завдати болю. Тому слід відразу засвоїти: "ні" — це не вираження поганого ставлення до людини. Це лише небажання або нездатність виконати його прохання. Навчитися відмовляти іншим людям слід для вашої ж користі.

Коли ви все-таки зважилися відповісти відмовою на чиєсь прохання, то запам'ятайте три головних слова, які повинні вас направляти: відвертість, тактовність і спокій.

Це може бути "ні", промовлене кілька разів 

Якщо мова йде про нав'язливих людей, які намагаються вас вмовляти, відповідайте "ні" рівно стільки разів, скільки вони вас будуть питати. Настане момент, коли вони все-таки залишать вас у спокої. Головне — не здавайтеся.
Це може бути чітке і пряме "ні"
Коли хтось просить вас зробити те, чого вам не хотілося б робити, відповідайте коротко і ясно "ні". Майте на увазі, що не треба вибачатися і виправдовуватися, чому ви відмовляєте. Якщо, наприклад, хто-небудь пропонує вам разом пообідати, а ви того не хочете, так і відповідайте: "Ні, дякую за пропозицію".
Це може бути "ні", за яким відразу слід запит більш точної інформації про прохання або пропозицію
Наприклад, "Я не можу з вами сьогодні пообідати, а що ви хотіли зі мною обговорити за обідом?". Цей запит додаткової інформації дає вам час ще раз подумати і вирішити, як ви особисто ставитеся до пропозиції.

Це може бути обґрунтоване "ні"
Коли ви коротко пояснюєте причину вашої відмови, але не заглиблюєтеся в деталі. Наприклад, "я не можу сьогодні з вами пообідати, оскільки повинен закінчити роботу з документами сьогодні до вечора".

Це може бути "ні" на пропозицію, що надійшла в даний момент, на яку за інших обставин готові сказати "так"
Приміром, "не можу сьогодні з вами пообідати, але в інший день із задоволенням це зробив би".

Спочатку навчитися говорити "ні" буде важко. Але коли ви побачите, наскільки стало приємнішим ваше життя, а кількість друзів від цього зовсім не зменшилася, ви не пошкодуєте про докладені зусилля.

Також видання "Коментарі" розповість, що станеться, якщо відмовити від соцмереж.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!