Головна Новини Чоловік літак Кілька цікавих фактів для любителів авіаперельотів
commentss НОВИНИ Всі новини

Кілька цікавих фактів для любителів авіаперельотів

Чого не знають навіть самі завзяті любителі повітряних подорожей

10 вересня 2019, 12:21 comments4446
Поділіться публікацією:
Кілька цікавих фактів для любителів авіаперельотів

Навіть самі завзяті мандрівники, які в небі бувають частіше, ніж вдома, багато чого не знають про авіаперельоти. Чому на висоті змінюється смак їжі, який максимальний кут нахилу літака і як пережити зміну часових поясів — це лише деякі з тих питань, над якими любителі літати навіть не замислювалися.

Ніякої еротики

Сканери тіла, встановлені в аеропортах з метою перевірки пасажирів на наявність заборонених предметів, більше не показують повністю оголені зображення. Система була модифікована після низки протестів, і тепер сканери демонструють тільки ту частину, де знаходиться представляючий загрозу предмет.

Ангар-гігант

Один з найбільших літаків у світі Airbus A380, який може перевозити понад 850 пасажирів. Через його габарити ангар в аеропорту Хітроу довелося перебудувати, щоб у нього помістився авіалайнер.

1gDIZPXxQMzT8GsJVoUwLHJlB.jpg

Вражаючі можливості

Технічно літаки можуть злітати майже вертикально завдяки потужності двигуна. Зрозуміло, пілоти не будуть робити такі фінти на пасажирських рейсах, але дійсно вражаюче видовище.

Крила на 90 градусів: все під контролем

Під час випробувальних польотів пасажирських лайнерів пілот тестує літак, нахиляючи крила на 90 градусів. Це дозволяє перевірити, як крила і фюзеляж будуть працювати в різних умовах.

d0gTU-edrXigOkY9mTLII9nxg.jpg

Програмування пасажирів

Як би дивно це не звучало, інтер'єр багатьох аеропортів дозволяє керувати поведінкою пасажирів. Приміром, в залах очікування навмисно встановлюють невелику кількість сидінь, щоб пасажирам доводилося чекати на свій рейс в кафе або магазинах.

Обман рецепторів

Багато пасажирів часто помічають, що їжа на борту літака відрізняється від звичної для нас їжі. Це відбувається через відсутність вологості, зниженого тиску повітря і фонового шуму. І оскільки чутливість смакових рецепторів знижується під час польоту, авіакомпанії додають більшу кількість солі або цукру в їжу.

d3Z-yKJNJVy_mXssyM0wN6_0A.jpg

Про делікатне

Ви навряд чи таке підозрювали, але в літаку ми частіше випускаємо гази, ніж на землі. Відбувається це, знову ж таки, через перепад тиску. Щоб усунути неприємний запах на борту літаків, багато авіаперевізники використовують у системах бортового кондиціонування вугільні фільтри. Вони поглинають запахи і не дають їм поширитися по салону.

А з вами траплявся джетлаг?

Під час зміни часових поясів наш організм піддається джетлагу — явищу, коли ритм людини не збігається з денним ритмом. Кращий спосіб уникнути стресу, викликаного тривалим перельотом, — почати готуватися до нової тимчасової зоне ще до вильоту.

LUg05DlaUb_SvxzClbXeME4HA.jpg

Чи небезпечно насправді літати?

Незважаючи на великі авіакатастрофи, що відбулися в останні роки, сьогодні літаки — найбільш безпечний спосіб пересування, ніж коли б то не було в історії. Крім того, статистика свідчить, що найбільш небезпечний транспорт — дорожній.

Тепер ви знаєте ці цікаві тонкощі повітряних перельотів і зможете під час чергової подорожі блиснути своїми знаннями.

Також видання "Коментарі" розповість про п'ять найвідоміших авіарекордів в історії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!