Рубрики
МЕНЮ
Павел Зинченко
Віскі – напій з багатою історією, що пройшов свій довгий шлях і став дійсно аристократичним. Шанувальники віскі цінують його глибокий смак і ароматну міцність. Деколи підібрати підходящий віскі — нелегке завдання, проте це не проблема для тих, хто знає головні особливості та правила вибору напою.
Врахувати смакові особливості різних країн
Переважна частина віскі виробляється в 5 основних країнах: Шотландії, Ірландії, США, Канаді та Японії. Віскі виробництва інших країн, як правило, продаються на внутрішніх ринках. Це стосується німецького, французького, австрійського, австралійського, новозеландського і індійського віскі. Незважаючи на те, що у будь-якій винокурні є свої відмінні характеристики продукту, віскі кожної країни все ж має свої особливості.
Шотландський скотч – найпопулярніший віскі. Його особливість – відчутна міцність, запах диму і характерний присмак торфу.
Ірландський віскі люблять за його м'якість, шовковистість і ледве помітний аромат чорної смородини.
Американський віскі також вкрай популярний за свій незвичайний смак: він робиться, в основному, з кукурудзи (бурбон), хоча зустрічаються і пшеничні, житні та солодові варіанти.
Японський віскі відрізняється дуже високою якістю. Він створюється за шотландською технологією, але присмак диму в ньому не так сильно виражений.
Вибирати за способом виробництва
У продажу ви можете знайти три типи віскі: солодовий, односолодовий і купажований. Найкращим вважається односолодовий, солодовий віскі має більш складний смак за рахунок способу приготування. Купажований віскі подобається не всім, при цьому у нього є свої шанувальники. Справа в тому, що купажований віскі виробляється завдяки змішуванню різних сортів віскі, тому у такого напою часто складно виділити індивідуальний смак і аромат. При цьому якісний купаж залишається одним з найдорожчих видів віскі.
Читати склад продукту
Оскільки віскі – дуже популярний алкогольний напій, його часто підробляють. Щоб уникнути неприємних наслідків від неякісного алкоголю, завжди звертайте увагу на склад. До складу якісного віскі повинні входити кукурудза, ячмінь або ячмінний солод. Виключені харчові добавки, спирти, ароматизатори і віддушки.
Звертати увагу на колір і осад
Колір хорошого віскі ніколи не буде просто коричневим – його відтінки повинні бути від золотисто-світлого до золотисто-темного. Осад можливий лише в разі, якщо напій не проходив холодну фільтрацію. Про це свідчить напис на пляшці "Non chill-filtered". При збовтуванні краплі хорошого віскі повинні повільно спускатися по стінці, а бульбашки повітря будуть великими і не зникнуть миттєво.
Не економити
Якісний віскі не може коштувати дешево вже за рахунок складної технології приготування. Але це не означає, що хороший віскі неодмінно повинен коштувати дуже дорого. Іноді престижні світові премії отримують віскі вартістю до 100 доларів.
Також видання "Коментарі" розповість, чи варто чоловікам вживати пиво.
Новини партнерів
Новини