Рубрики
МЕНЮ
Павел Зинченко
Питання про те, як швидше вивести алкоголь з організму, хвилює не одних лише алкоголіків. У цьому виникає необхідність і у тих, хто п'ють під впливом обставин. Отже, що для цього потрібно робити? Які засоби можуть допомогти?
Головний шлях виведення алкоголю (етилового спирту) з нашого організму пролягає через печінку. Тут концентрується 90% етанолу з випитого спиртного. Етиловий спирт стає отруйним ацетальдегідом. Виводиться він окисленням, тобто шляхом перетворення в оцтову кислоту. Регулярність цієї реакції у алкоголіків викликає гепатит і цироз печінки. Швидкість виведення алкоголю з крові залежить від статі та індивідуальних особливостей кожного організму. У представників сильної половини людства він виводиться по 0,1-0,15 проміле за годину, у жінок — по 0,08-0,1 проміле.
Найпростішими засобами, які прискорюють виведення спиртного через нирки, є кава і солодкий чай. Вони мають сечогінний ефект і сприяють виведенню токсинів з організму. Але ці кошти підходять не всім. При проблемах з серцем кави вживати не можна, оскільки він може посилити навантаження на серцевий м'яз. Таким людям рекомендується вживання звичайної мінеральної води, соків, краще, якщо це будуть цитрусові або яблучний соки. У них багато вітаміну С, який сприяє очищенню організму.
Якщо серце здорове, відсутня варикоз, то можна годину-півтора провести в лазні при не дуже високій температурі з вживанням великої кількості рідини.
Добре справляється з блокуванням алкоголю, який залишився в шлунку, молоко. Воно створює обволікаючу плівку — і тому спиртне повільніше всмоктується в організм. Таким же ефектом володіє і масло, жирна їжа. Так, наприклад, бутерброд з маслом і червоною ікрою теж створює захисну плівку від всмоктування алкоголю з шлунка. Хорошим абсорбуючим ефектом володіє крохмалиста їжа. Це картопля і хліб, крупи.
Якщо мова йде про необхідність поліпшити самопочуття і зовнішній вигляд, то рекомендується їсти солодкі фрукти, що містять багато фруктози. До них відносяться апельсини і яблука, банани та ананаси, полуниця і виноград. Прекрасно протвережує і покращує загальне самопочуття кефір, кисле молоко або сироватка. У кисломолочних продуктах міститься багато амінокислот і бактерій, що сприяють метаболізму і виводять алкоголь. Вони ж і печінки допомагають вивести токсини. Пити кисломолочні продукти рекомендується натщесерце, причому невеликими ковтками.
Також видання "Коментарі" розповість, як вибрати хороший віскі .
Новини партнерів
Новини