Головна Новини Чоловік вино і напої Осягаємо високе мистецтво пиття коньяку
commentss НОВИНИ Всі новини

Осягаємо високе мистецтво пиття коньяку

Тільки дотримуючись всіх правил, можна буде отримати справжнє задоволення від споживання цього напою

5 вересня 2019, 14:08 comments5317
Поділіться публікацією:
Осягаємо високе мистецтво пиття коньяку

Коньяк не прийнято пити залпом, як горілку. Його навіть не п'ють, а потягують, не поспішаючи, насолоджуючись його смаком. Щоб отримувати задоволення від коньяку, треба вміти відчувати його аромат. Саме тому, спеціальний келих для коньяку називається "снифтер" (від англійського sniff — нюхати). Він виготовлений з гладкого не кольорового скла або кришталю, має форму пузатої чарки на ніжці, різко звужується догори. Снифтери бувають як невеликі, місткістю 70 грамів, так і побільші — 250 — 400 грамів. Коньяк наливається максимум до рівня самої широкої частини снифтера, як би нижче "ватерлінії" силуету келиха. Професійні дегустатори коньяку використовують іншу чарку — меншу за розмірами, більш вузьку і витягнуту, хоча і з елементами вигнутого звуження догори.

Тепер про правила дегустації цього виключно ароматного напою. По-перше, налийте невелику кількість коньяку (30 — 40 мл) в келих і доторкніться пальцем до його зовнішньої стінки. Подивіться з іншого боку келиха, чи видно відбитки пальців. Якщо так, то перед вами коньяк вищої якості. По-друге, пообертайте келих навколо власної осі і подивіться на сліди від стікаючого коньяку на його внутрішніх стінках. Якщо ці "ніжки" видно протягом 5 секунд, ви маєте справу з коньяком, витримка якого від 5 до 8 років, якщо 15 секунд — коньяк приблизно 20-річний. Для 50-літніх коньяків ці сліди помітні протягом 17-18 секунд.

Існує три "хвилі" запахів коньяку. Перша "хвиля" уловлюється на відстані 5 см від краю келиха, легкі тони, ванільні. Безпосередньо біля краю келиха відчуваються квіткові і фруктові аромати — друга "хвиля" запахів.

8Np0Ilr_ZPrZ5LRXFWaaABwi5.jpg

Високоякісні коньяки володіють дуже тонким, але відчутним ароматом троянди, фіалки, липи, абрикосів та інших фруктів — третя хвиля — це запахи "витримки". Для таких запахів характерні складні "портвейнові" тони. Насолодившись всією гаммою коньячного аромату, маленькими ковточками пробують напій на смак, відчуваючи, наскільки добре він поширюється в роті, справляючи враження "хвоста павича" ("quene de paon"), так, як ніби він розкривається в роті.

Коньяк п'ють в скромній обстановці, в колі близьких друзів. Його нічим не закушують.

При подачі коньяк повинен мати температуру вище кімнатної. Чарку з коньяком гріють тільки в долоні, тримати коньяк над вогнем — поганий тон. Коньяк п'ється зазвичай у чистому вигляді після застілля. Як правило, перед сервіруванням кави або чаю. Не можна відчути смаку і букета коньяку, якщо пити його під час їжі.

Також видання "Коментарі" розповість, як правильно пити віскі.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!