Головна Новини Чоловік вино і напої Найдавніший рецепт пива: як готували пінне п'ять тисяч років тому
commentss НОВИНИ Всі новини

Найдавніший рецепт пива: як готували пінне п'ять тисяч років тому

Знайдені у давній китайській пивоварні інгредієнти розкривають секрет приготування найдавнішого в світі пива

23 квітня 2020, 14:59 comments2322
Поділіться публікацією:
Найдавніший рецепт пива: як готували пінне п'ять тисяч років тому

Багато хто задається питанням: яким було пиво багато років тому? Хтось пробував приготувати пиво, орієнтуючись на старовинні тексти. Хтось намагався вивідати рецепти у старих людей. Але справжній прорив очікував дослідників з Стенфордського університету, які в 2016 році провели розкопки в китайській провінції Шеньсі. В результаті вони знайшли руїни старовинної пивоварні, якій більше п'яти тисяч років.

Завдяки дослідженням крихт від цієї пивоварні вчені змогли дізнатися рецепт пінного, яким вгамовували спрагу тамтешні стародавні мешканці. Під час розкопок були виявлені дві ями глибиною 2,7 і 3,7 метра. У кожній з них було по одній справжній гончарній печі, і купа залишків керамічного посуду. Американці детально вивчили знахідки, і здогадалися: цим залишкам п'ять тисяч років, і їх використовували для приготування справжнього пива.

Як же учені прийшли до такого висновку? На дні однієї з посудин вони знайшли залишки якоїсь суміші. Її вони тут же віддали на експертизу. Остання з'ясувала: це оксалат кальцію — речовина, яка утворюється при ферментації пінного напою. Крім того фахівцям вдалося дізнатися, що входило в основний склад компонентів тодішнього пива. Це були: просо, ячмінь, трав'яниста рослина Іовлеві сльози, змієподібний гарбуз, бульби ямсу і лілії.

Варіант з бульбами звучить не дуже апетитно, але древні були не дурними, і включали цю мерзоту в основний склад інгредієнтів не просто так. З нею у випивці з'являлось вдосталь цукру і крохмалю — для ферментації і солодкуватого смаку.

Цікаво було б скуштувати пиво за найдревнішим у світі рецептом. Також видання "Коментарі" розповість, з якого келиха пиво п'ється швидше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!