Головна Новини Бізнес бюджет Скандальний закон: бюджет України втратив 10 мільярдів на сигаретах
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальний закон: бюджет України втратив 10 мільярдів на сигаретах

Корпорації по виробництву тютюнових виробів через законопроект №1049 вже відкликали акцизи на 855 млн грн

6 листопада 2019, 11:00 comments2809
Поділіться публікацією:
Скандальний закон: бюджет України втратив 10 мільярдів на сигаретах

Парламентарії можуть прийняти черговий закон, через який бюджет України недоотримає мільярди. Згідно з даними Держказначейства, тільки за минулий місяць невиконання бюджету щодо акцизу на тютюн різко зросло на 1 млрд грн. Причому скандальний законопроект №1049 з поправкою №8, що закріплює фіксовану маржу для оптового (7%) і роздрібного (13%) продажу сигарет, ще не підписали, але він вже приніс збитки.

Так, згідно з планом, в держскарбницю з початку 2019 року повинно було надійти 40,83 млрд грн, але зібрали лише 30,38 млрд. Всього ж з початку року, за статистичними даними, в бюджеті не дорахувалися більше 10 мільярдів податків від продажу сигарет.

А поки чиновники підраховують збитки, найбільші корпорації по виробництву тютюнових виробів зупиняють виробництво в Україні. Так, через так звану "поправку Холодова" у Прилуках вже не працює компанія British American Tobaccо, яка відкликала мільйони попередньо замовлених акцизних марок на суму понад 505 млн грн. Те ж саме зробила і Japan Tobacco International: збитки оцінили у 350 млн грн. До речі, ці дві корпорації раніше входили в десятку найбільших платників податків нашої країни.

У зв'язку з погіршенням ситуації податкова служба України вже звернулася до тютюнових компаній і попросила сплатити акциз раніше, ніж це передбачено податковим законодавством. А прем'єр Олексій Гончарук провів зустріч з представниками 4 найбільших виробників тютюнових виробів в Україні, разом з якими обговорив можливий негативний вплив зазначеної поправки в законопроект №1049.
До речі, президент Володимир Зеленський раніше заявив, що готовий захищати іноземні інвестиції і навіть анонсував близько 70 законопроектів, які допоможуть цій ініціативі. Втім, незважаючи на це, компанії-гіганти продовжують згортати свою діяльність в Україні через негативний вплив лобістських законодавчих ініціатив.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що табачні гіганти переживають, що нове регулювання торговельної націнки може стати початком суттєвих збитків та утиску на ринку. Представники "Філіп Морріс Україна", "Брітіш Американ Тобакко Україна", JTI та "Імперіал Тобакко" стурбовані прийняттям нового законопроекту про зміну акцизу на сигарети. "Внесення змін на законодавчому рівні спричинить суттєві наслідки для галузі. Перехідний період відсутній, нам просто не дають шансу пристосуватися до нового порядку. У кінцевому підсумку, ми будемо змушені зосередитися на виробництві тютюнових виробів на інших фабриках, переставши працювати в Україні", — зазначив гендиректор “Брітіш Американ Тобакко Україна" Саймон Уелфорд.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!