Головна Новини Бізнес бюджет Індексація пенсій і "тисяча Зеленського": чи витримає український бюджет перерахунок соцвиплат
commentss НОВИНИ Всі новини

Індексація пенсій і "тисяча Зеленського": чи витримає український бюджет перерахунок соцвиплат

Українські експерти розповіли про джерела коштів для перерахунку пенсій та як індексація відіб'ється на економічній ситуації в країні

24 березня 2020, 12:48 comments3176
Поділіться публікацією:
Індексація пенсій і "тисяча Зеленського": чи витримає український бюджет перерахунок соцвиплат

У Мінсоцполітики України заявили, що більше 10 млн осіб, пенсія яких становить менше 5 тис. грн, у квітні отримають одноразову надбавку (по одній тисячі). А з травня проведуть індексацію пенсій (гарантовану надбавку отримають 7 млн пенсіонерів). Експерти розповіли виданню "Коментарі", звідки уряд візьме на це кошти (враховуючи і так важку економічну ситуацію у зв'язку з епідемією коронавіруса, карантином і  кризою), а також – як це може позначитися на курсі гривні.

"План по доходах виконаний не буде"

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін підкреслює, що представлені заходи уряду щодо одноразової виплати 1000 гривень 10 мільйонам чоловік обійдуться бюджету в 10 млрд грн. А індексація пенсій, за словами економіста, вже була закладена в держскарбницю – і оцінюється на рівні 30-40 млрд грн.

"Але вже зараз зрозуміло, що базовий бюджет не буде виконаний за доходами, – зазначає Данило Монін. – Поки поточна оцінка недонадходжень податків оцінюється в 100 мільярдів гривень. У теж час, такі ініціативи, а також антикризові заходи і боротьба з самим коронавірусом вимагають ще додаткових коштів. Вже очевидно, що карантин пов'язаний з великими проблемами – зупинка економіки, масові звільнення людей. Тому державі необхідно шукати баланс між бажанням зупинити поширення вірусу – і ризиками зупинки економіки".

Ймовірний дефіцит бюджету (навіть з урахуванням скорочення частини державних програм) оцінюється УИБ на рівні 209 млрд грн. (4,9% ВВП). А тут ще й – анонсоване збільшення пенсій і "одноразова тисяча".

"Вважаю, що покривати дефіцит Мінфіну потрібно шляхом випуску цінних паперів, які викупить Національний банк України, – каже Данило Монін. – Фактично – це емісія. Яка необхідна в розмірі близько 100-120 мільярдів гривень (2,5% ВВП). Це насправді не так багато. Наприклад, Європейський центробанк (ЄЦБ) виділяє 750 мільярдів євро (5% ВВП) при ВВП Європи 15 трильйонів євро".

"Грошей у держави просто немає"

Незрозуміло звідки влади будуть брати кошти для підвищення та індексації пенсій, якщо за оцінками багатьох фахівців країна на грані дефолту, вважає експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай.

"Досі немає програми співпраці з МВФ, – нагадує експерт. – І на додачу до всього цього, ми – у черговому витку світової економічної кризи. Як відомо, бюджет України глибоко дефіцитний, а золотовалютні резерви будуть кинуті на підтримання валюти та економіки. Між іншим, за минулі тижні НБУ витратив цілих два мільярди доларів на підтримку гривні. Але цей крок навряд чи був успішним".

На думку Валентина Гайдая, грошей в державі просто немає. Так що, якщо обіцяні пенсійні "надбавки" і будуть реалізовані, це, швидше за все, проведуть шляхом збільшення грошової маси.

"Тобто уряд може просто включити грошовий верстат, – пояснює експерт УІП. – Це очікувано призведе до девальвації гривні. Що, втім, і так може статися у контексті подальшої паніки через карантин, зростання долара і погіршення економічної ситуації в країні. Якщо ж розглядати ймовірність дефолту, то в такому випадку нас може очікувати і гіперінфляція, на тлі якої надбавки до пенсій здадуться краплею в морі".

"Індексація пенсій — обов'язок держави"

Керуючий партнер Аудиторської фірми "Капітал Плюс", глава податкового комітету громадської ради при Міністерстві фінансів Тетяна Шевцова не схильна вважати, що задекларовані президентом кроки в допомогу пенсіонерам є популізмом.

"Індексація пенсій – це законодавчо закріплене зобов'язання держави, – підкреслює експерт. – Одноразові надбавки – необхідність для найбільш незахищених".

Проблема, за словами Тетяни Шевцової, полягає у відсутності чіткого розуміння – яким буде додаткове навантаження на бюджет.

"Останнім часом був зруйнований такий необхідний аналіз впливу регуляторних актів. У висновках державної регуляторної служби в принципі "турборежим" перестав потребувати, – зазначає експерт. – Між тим, оцінка додаткових витрат на такі "пенсійні ініціативи" – від 7 до 11 мільярдів гривень. Де державі взяти ці кошти? Які внутрішні резерви використовувати? Про зовнішніх я принципово не має наміру говорити, Україна зобов'язана самостійно вирішувати свої завдання".

Тетяна Шевцова вважає неприпустимим включити зараз друкарський верстат.

"Тоді вже краще без надбавок, так як інфляційні процеси зведуть нанівець дану ініціативу та допомогу пенсіонерам обернеться на шкоду, – підкреслює експерт. – Моє чітка і однозначна думка – незважаючи на всі труднощі, Україна має унікальний шанс жорстко переглянути і "порізати" статті витрат. Це питання всі попередні роки піднімався, але залишався "не на часі". Зараз – час жорстких обмежень у витрачанні бюджетних коштів – силовий блок, будівництво доріг, інші статті. І, безумовно, – жорсткий контроль за витрачанням бюджетних коштів. Повідомлення про закупівлі автопарків держустановами, завищених цінах і так далі – повинні негайно стати предметом розслідування відповідних органів. В сьогоднішніх умовах це вже не просто трата державних коштів, неефективна митниця і  податкова, це – МАРОДЕРСТВО".

Як повідомляв портал "Комменатрии", новая глава міністерства соціальної політики України пообіцяла, що 11 мільйонам пенсіонерів проведуть заплановану індексацію пенсій у 2020 році в бік підвищення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!