Сьогодні відбудеться суд по справі "Корвалолу": краплі можуть подорожчати

Ціна на препарат може підскочити, якщо "Фармак" стане монополістом

В Україні можуть подорожчати одні з найбільш необхідних ліків – "Корвалол", що є дуже популярним серед пенсіонерів через його низьку вартість. В рамках журналістського розслідування "Війна з запахом м'яти" співробітники "Дзеркала тижня" з'ясували, що ціна на препарат може підскочити, якщо акціонерне товариство "Фармак" отримає монополію на торговельну марку. Розслідувачі впевнені: якщо фірма виграє судову тяжбу, вона стане монополістом, і до цього залишився всього один крок. Скільки буде коштувати флакончик "Корвалолу", ціна якого зараз 15 грн, невідомо.

Як приклад журналісти наводять відому всім "колу", яку хто тільки не виробляє: Coca-Cola, Pepsi і навіть наш "Оболонь". "Жодна з компаній не прагне заборонити продукти суперників, а наявність конкуренції не дозволяє кому-небудь з виробників підняти ціни на солодку газовану воду, - пояснюють автори статті. – У ситуації з "Корвалолом" до монополії залишився один крок — перемога над "Дарницею".


Як раніше повідомляли "Коментарі", "Фармак" і "Дарниця" 15 років судяться за право на використання назви "Корвалол". Цей препарат "Фармак" почав виробляти ще в 1960 році, а на початку 90-х зробив торговельну марку своїм брендом. Однак "Дарниця" почала випускати свій препарат з майже ідентичною назвою – "Корвалол-Дарниця", заявивши, що слово "Корвалол" є загальновживаним. Міністерство економічного розвитку і торгівлі визнало, що назва препарату добре відомо як ліки компанії "Фармак". Це рішення і стало причиною судової тяганини.

У 2011-му "Фармак" повністю програв справу "Дарниці". Але через шість років акціонерне товариство відновило судовий процес, змінивши предмет спору на "Корвалол Corvalolum". Нині справу розглядає Господарський суд Києва, а найближче засідання відбудеться вже сьогодні, 23 жовтня.