Головна Новини Бізнес економіка В НБУ розповіли, чи може змінитися курс гривні
commentss НОВИНИ Всі новини

В НБУ розповіли, чи може змінитися курс гривні

Ринковий курс гривні, визначається попитом-пропозицією на валютному ринку

14 серпня 2019, 12:57 comments7073
Поділіться публікацією:
В НБУ розповіли, чи може змінитися курс гривні

В Україні існує однакова імовірність зміни обмінного курсу в обидві сторони, як девальвації (знецінення гривні), так і ревальвації (зміцнення гривні). Але обидві сторони є необхідними умовами для зміцнення довіри до гривні та зниження рівня доларизації економіки, передає прес-служба Національного банку України.

Як зазначається, якщо Нацбанк буде допускати тільки знецінення гривні, або навпаки, буде утримувати курс від ревальвації (зміцнення), то довіряти українській гривні просто ніхто не буде.

"Штучне утримання обмінного курсу від ревальвації (зміцнення) через повний викуп валюти Національним банком суперечить намірам знизити інфляцію до цілі 5%. Умисна протидія укріпленню гривні за сприятливої ситуації на валютному ринку зробить неможливим зниження інфляційних очікувань", — йдеться в повідомленні.

Минулого місяця в Україні курс гривні пробив черговий "психологічний рубіж" — 25 грн/дол США. Тримається такий курс і на сьогоднішній день.

"Деякі вважають, що таке стрімке посилення національної валюти шкодить економіці, а дії Нацбанку, не перешкоджали цьому. Якщо уявити, що НБУ не буде дозволяти обмінному курсу посилюватися, це буде свідчити, що в перспективі він буде рухатися тільки в одну сторону — девальвації (знецінення гривні), або, в кращому випадку, просто залишатися незмінним. При таких умовах на приплив довгострокових інвестицій розраховувати марно", — пояснили в НБУ.

Також, одним з принципів монетарної політики Національного банку назвали — дотримання плаваючого обмінного курсу.

"Ринковий курс гривні, визначається попитом-пропозицією на валютному ринку (головний запобіжник накопичення економічних дисбалансів). Фіксація обмінного курсу на заниженому рівні, як показує історичний досвід України та інших країн, тільки мотивує спекулянтів заводити "гарячі гроші" у великих обсягах, що посилює дисбаланси в економіці", — вважає регулятор.

Як писало видання "Коментарі", МВФ надасть Україні перший транш у рамках нової програми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!