Головна Новини Бізнес економіка Вихід нерезидентів із ОВДП не може бути дуже швидким, - НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Вихід нерезидентів із ОВДП не може бути дуже швидким, - НБУ

Облігації можна продати на вторинному ринку, але ліквідність цього ринку обмежена

23 серпня 2019, 13:46 comments1971
Поділіться публікацією:
Вихід нерезидентів із ОВДП не може бути дуже швидким, - НБУ

Економічна ситуація в Україні, в порівнянні з 2008 роком, суттєво змінилася. Економіка стала більш гнучкою і сильною, повідомив заступник Голови Національного банку України Олег Чурій.

За його словами, Національний банк став справді незалежним регулятором, а Міністерство фінансів дотримується виваженої фіскальної політики.

"Інфляція знижується. На максимальному рівні за останні шість років знаходяться міжнародні резерви. Також в хорошому стані платіжний баланс. Останні кілька тижнів приплив валюти від нерезидентів дуже невеликий, деякі навіть виходили з ОВДП (Облігацій внутрішньої державної позики України). Але це не мало значного впливу на курс. Зараз Україна має прийнятні умови торгівлі: сприятливі ціни на світовому ринку і великий врожай", — йдеться в повідомленні.

Надалі НБУ прогнозує отримання двох мільярдів доларів нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Ці кошти мають надійти в Україну вже цього року. Наступного року також очікується надходження траншу. Скільки саме це буде: мільярд, або два мільярди, поки не відомо. У НБУ стверджують, що сума не принципова. Оскільки, вона не має ніякого великого значення для інвесторів. Наявність програми — ось що найголовніше.

"Якщо говорити про ризики "гарячого" капіталу, то вихід нерезидентів із ОВДП не може бути дуже швидким, оскільки мова йде переважно про довгострокові інвестиції. Звичайно, облігації можна продати на вторинному ринку, але ліквідність цього ринку обмежена. Тому інвестори будуть враховувати це. Практично 100% коштів, які зайшли від нерезидентів, ми (НБУ, — ред.) викупили. Якщо купувати більше, могли б перешкодити зміцненню гривні. Але наша мета — не вплив на курсоутворення, а поповнення резервів і не допущення різких коливань", — пояснили в Нацбанку.

Олег Чурій також додав, що коливання гривні не можна назвати занадто різким, якщо порівнювати з валютами інших країн.

"Оптимальний курс — ринковий, який формується під впливом попиту і пропозиції, стабілізуючи платіжний баланс. Зрозуміло, що експортерам не подобається різке зміцнення валюти, імпортерам — девальвація. Але ринковий курс балансує все в інтересах економіки", — зазначив він.

Як писало видання "Коментарі", в Україні існує однакова імовірність зміни обмінного курсу в обидві сторони, як девальвації (знецінення гривні), так і ревальвації (зміцнення гривні).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!