Головна Новини Бізнес економіка Дуже дорога картопля і підвищення вартості хліба: експерти спрогнозували ціни на продукти до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Дуже дорога картопля і підвищення вартості хліба: експерти спрогнозували ціни на продукти до кінця року

Експерти вважають, що вартість більшості продуктів зросте ближче до новорічних свят

11 вересня 2019, 16:43 comments4555
Поділіться публікацією:
Дуже дорога картопля і підвищення вартості хліба: експерти спрогнозували ціни на продукти до кінця року

Останнім часом, на тлі завершення періоду по збору урожаю, і багатьох нововведень в економічній галузі України, люди активніше проявляють занепокоєння майбутніми цінами на продукти харчування.

Тільки нещодавно Державна служба статистики України повідомляла про те, що в країні протягом трьох останніх місяців спостерігається стабільне падіння вартості продуктів харчування. Чи це стане тенденцією? Для того щоб зрозуміти це напевно, видання "Коментарі" попросило економістів поділиться прогнозами щодо цін на продукти до кінця року – що підніметься в ціні, а що впаде і чому.

Найдорожча картопля за останні десятиліття: якої ціни чекати перед Новим роком?

Економіст Ігор Гарбарук впевнений, що зниження покажуть морква, капуста, цибуля, буряк.

"Не дуже високий урожай і збільшення в півтора рази площі посадки (порівняно з минулим роком), спровокували зростання обсягу пропозицій овочів на ринку, що, в свою чергу, посприяло тенденції зниження цін. Найближчим часом ця тенденція збережеться", — зазначає експерт.

А ось картопля покаже найбільший ріст ціни за останні роки, впевнений Ігор Гарбарук.

"Вже сьогодні вона практично удвічі дорожче, ніж торік, — підкреслює економіст. — До Нового року ціна може стати в три рази більша, по відношенню до ціни минулого року. Причина – істотний її неврожай через погодні умови, що склалися. Прогнозується найнижчий врожай картоплі за останні півтора десятка років. Саме тому очікується сама висока ціна за вищевказаний період. Дана ситуація, це наслідок того, що 98% картоплі виробляється дрібними фермерськими господарствами. Через відсутність промислового виробництва картоплі великими господарствами, а також системної аграрної політики в країні в цілому – ми ризикуємо таку ситуацію отримувати щорічно. Вона буде посилюватися збільшенням поставок імпортної картоплі, що разом із зростанням курсу долара з третьої декади жовтня і першої декади листопада, може суттєво вплинути на зростання її вартості".

Ціна на огірки, помідори і перець до початку листопада буде стабільною, вважає експерт.

"Вона і так висока на сьогоднішній день, — підкреслює він. — А ось ближче до Нового року відбудеться істотне зростання цін у межах 2-2,5 разів, по відношенню до цін минулого року".

"Через зміцнення гривні, імпортні продукти впадуть в ціні"

Економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак передбачає, що борщові (традиційні) овочі подешевшають в роздрібній торгівлі. За його даними, урожай збільшився, порівняно з минулим роком. Збір у професійних господарствах по більшості позицій лише починається, а по капусті – почнеться через місяць-півтора.

"Помідори, огірки та перець – подорожчають. Це нормальна сезонна тенденція", — підкреслює Ярмак.

"Ціна на яблука практично не зміниться. Але може зрости безпосередньо перед новорічними і різдвяними святами, — говорить представник FAO. – В цілому ж, яблука зараз в ціні вдвічі зросли, порівняно з минулим роком. Але збір лише починається і триватиме до листопада. При цьому зниження цін на них не прогнозується внаслідок зменшення урожаю яблук в Україні, Польщі, Європі в цілому".

Імпортні фрукти, за словами Андрія Ярмака, можуть трохи подешевшати внаслідок зміцнення курсу гривні.

"Але тут теж є сезонність, — підкреслює він. – Зараз цитрусові дорогі, але сезон їх збору в північній півкулі ще не почався, тому вони будуть дешевшати в будь-якому випадку по мірі надходження нового врожаю в жовтні-листопаді-грудні".

Пік цін на цукор, за словами Ігоря Гарбарука, припаде на травень-червень наступного року. Через неврожай цукрового буряку, в листопаді-грудні буде поступове підвищення ціни.

"Безумовно, що зростання ціни на цукор стане одним з суттєвих стимулів зростання цін на всі групи товарів, де він використовується як продукт, входячи в основу рецептури", — підкреслює економіст.

Хліб покаже річне зростання ціни в межах 20% . Продукція тваринництва – свинина і телятина традиційно подорожчає до Нового року в межах 10-20%, вважає експерт.

"Причина – критично мала кількість поголів'я, — зазначає він. — По свинині — за останні роки ми побачили скорочення поголів'я практично в половину. З великою рогатою худобою ситуація ще гірша".

Виробництво молока до Нового року, як правило, скорочується. Збільшення ціни до січня 2020 року становитиме 10-20%, резюмує Ігор Гарбарук.

Андрій Ярмак також вважає, що молочні продукти будуть дорожчати.

"Крім того, що це нормальна сезонна тенденція, враховується ще і чинник зниження обсягів виробництва молока в Україні, — підкреслює експерт. – Але імпортні молокопродукти можуть бути дешевше, ніж зазвичай, внаслідок зростання курсу гривні".

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, з 1 вересня 2019 року буде зменшена вартість проїзду у пасажирських потягах далекого прямування, що курсують по території України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!