Головна Новини Бізнес економіка Уряд суттєво «урізав» бюджет на виплату субсидій: експерти розповіли, чим це може обернутися для українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Уряд суттєво «урізав» бюджет на виплату субсидій: експерти розповіли, чим це може обернутися для українців

Боржники, які мають заборгованість по оплаті комунальних послуг, субсидій не отримають

19 вересня 2019, 18:23 comments3700
Поділіться публікацією:
Уряд суттєво «урізав» бюджет на виплату субсидій: експерти розповіли, чим це може обернутися для українців

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська запевняє, що закладеної в проекті бюджету на 2020 рік суми на житлово-комунальні субсидії (майже 47,63 млрд грн) достатньо. Однак опитані виданням "Коментарі" експерти дотримуються іншої точки зору.

"Нові чиновники повинні забути "логіку реформ" уряду Гройсмана"

Економічний експерт Ігор Гарбарук нагадує, що зі зміною влади суспільство очікує не тільки зміни прізвищ в урядових кабінетах, але і, перш за все, зміни логіки управлінських процесів, шо впливають на життя кожного громадянина нашої країни.

"Люди втомилися від того, що практично кожен уряд перекладає тягар власних професійних помилок на населення, — підкреслює експерт. – Державні чиновники повинні забути "логіку реформ" уряду Гройсмана, як страшний сон. Логіка, яку народ України чекає від президента і його команди: заробляй більше, інвестуй в свою країну, чесно плати податки і живи щасливо. Однак зміна правил надання субсидій (ред. — з 1 жовтня) одночасно зі скороченням бюджетних асигнувань у проекті бюджету-2020 уряду Гончарука означає лише те, що більшість українських сімей чекає чергове затягування поясів"

Як пояснює Гарбарук, людей або зовсім позбавлять підтримки в вигляді субсидій, або дуже істотно її уріжуть. Він нагадує, що в минулому році сума, передбачена в держбюджеті на субсидії, дорівнювала 70 млрд грн. В головному фінансовому документі цього року — 58 млрд.

"Ми стали жити краще?! У нас росте семимильними кроками економіка?! Інвестиції в країну зашкалюють і їх вже нікуди дівати?! Немає, немає, ні і ще раз ні! – емоційно зазначає експерт. — Свідчення цьому – борг населення за послуги ЖКГ станом на 31 липня в розмірі 53 млрд грн. Нагадаю, що у лютому цього року він взагалі досяг 69,4 млрд грн, хоч за літній період українці його трохи скоротили. Але якщо і новий Кабмін буде продовжувати репресивну політику по відношенню до населення України, борги за послуги ЖКГ будуть збільшуватися. І тоді включиться репресивний державний механізм нарахування штрафів, відключення квартир і цілих міст від тепла, відвідування "боржників" представниками виконавчої служби".

Гарбарук підкреслює, що система субсидій дуже застаріла, її потрібно змінювати докорінно.

Розмір субсидій – нижче, вартість комунальних послуг – вище: як "вижити" малозабезпеченим сім'ям?

Експерт Українського інституту аналізу політики та менеджменту Владислав Дзивидзинский нагадує, що субсидії є частиною формування бюджету багатьох українських малозабезпечених сімей.

"Питання часто розглядалося попереднім складом Кабміна як компенсаторний фактор наших зобов'язань перед МВФ, зокрема, збільшення тарифів на енергоносії. Ця компенсація повинна була забрати негатив діяльності уряду в оцінках виборців, — пояснює експерт. – Нинішньому Кабміну проблема дісталася у спадок. При формуванні умовно нового бюджету слід було врахувати ряд факторів. В тому числі те, що значна частина витрат спрямована на збільшення фінансування освіти і соцсфери"

Дзивидзинский запевняє, що для експертного середовища залишається загадкою, яким чином нова влада буде вирішувати проблему зменшення коштів на субсидії з одночасним зростанням цін на енергоносії.

"Такий підхід може серйозно вплинути на оцінку діяльності нової влади в очах виборця, особливо в світлі прийдешніх місцевих виборів, — попереджає експерт. – Я впевнений, що шукаються інструменти подачі цієї проблеми для своїх виборців. Але, швидше за все, ми не побачимо структурного рішення, в уряді будуть лише шукати винних".

"Субсидій не отримають ті, хто має хоч яку-небудь заборгованість"

Економічний експерт Віктор Скаршевський звертає увагу на те, що уряд має аргументувати заяви в стилі "субсидій всім вистачить". Зокрема, пояснивши, які нас очікують тарифи на природний газ, тепло, житлово-комунальні послуги (ЖКП), а не розповідати, як ростуть зарплати, замовчуючи, що зростання відбувається через дефіцит трудової сили (позначається трудова міграція).

"Зате до нас скоро можуть "прийти" нові тарифи на ЖКП. Вони цілком здатні вирости в два рази, а то і більше, по відношенню до нинішнього рівня, — прогнозує Скаршевський. — З 1 січня 2020 року ліквідується верхня межа тарифів на природний газ для населення. Йде прив'язка до імпортного паритета. Тобто, якщо ціни зростуть там, то зростуть і у нас. Якщо до цього додати ще й можливу девальвацію, то ефект зростання тарифів може бути ще більшим. Нагадаю, що з жовтня минулого року ціни на європейський газ знизилися у три рази. Так що можливе зростання тарифів в два рази не виглядає фантастичним. Незважаючи на це, на субсидії в бюджеті закладають суму, якої навряд чи вистачить всім нужденним. Стверджувати, що цих грошей буде достатньо, враховуючи вищеперелічені фактори, не можна. Саме тому, бажано все-таки почути від уряду, яка динаміка тарифів закладена в держбюджет".

Скаршевський також нагадує, що з 2020 року субсидії будуть повністю монетизовані. Тобто, їх не зможуть отримати ті, у кого виникла хоч якась заборгованість.

Він також зазначає, що НАК "Нафтогаз" закупив імпортний газ по найдешевшим цінами ще влітку. І уряд міг би видати розпорядження продавати його населенню за закупівельною ціною. А самі, тим часом, могли б взятися за розробку механізмів прив'язки тарифу до газу українського видобутку. Тоді не буде таких різких коливань цін, і Україна не буде залежати від зовнішніх факторів.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що глава Комітету фінансів і податків Верховної Ради України, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев заявив, що незабаром всі отримувачі державних виплат, субсидій та пільг, пройдуть перевірки з боку держорганів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!