Головна Новини Бізнес економіка Прожитковий мінімум в Україні: наскільки реальні плани уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Прожитковий мінімум в Україні: наскільки реальні плани уряду

Уряд обіцяє підвищити прожитковий мінімум в Україні, правда, не уточнює, за рахунок чого це буде зроблено

1 жовтня 2019, 13:44 comments2407
Поділіться публікацією:
Прожитковий мінімум в Україні: наскільки реальні плани уряду

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук визнав, що на існуючий в країні прожитковий мінімум у розмірі 2 тис. грн. неможливо прожити. Він вважає, що прожитковий мінімум потрібно збільшити хоча б удвічі. Наскільки це реально і чи потрібно вдвічі піднімати, щоб він відповідав реальній ситуації, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Прожитковий мінімум в Україні: скільки будуть підвищувати

"На сьогоднішній день прожитковий мінімум в Україні знаходиться на позначці 2027 грн., але очевидно, що нормально жити з таким бюджетом неможливо, – підкреслює політичний експерт Денис Гороховський. – Питання підвищення прожиткового мінімуму дуже актуальне для України, але проблема в тому, що просто подвоївши цю цифру рішенням парламенту проблему не вирішити".

Горохівський пояснює, що підвищення прожиткового мінімуму автоматично потягне за собою підвищення "мінімалки" по зарплаті і пенсіях. А в проекті бюджету, який сьогодні озвучений, не показано, за рахунок чого це можливо реалізувати.

"В опублікованій програмі діяльності уряду, яку презентував Гончарук, теж немає ніякої конкретики, лише якісь захмарні цифри і показники без пояснень, звідки візьметься така стрімка позитивна динаміка, – продовжує політексперт. – Тому варіанти два: або це буде популістський захід, яку неможливо буде реалізувати на практиці, або ж рішення про підняття прожиткового мінімуму в два рази в черговий раз відкладе, натомість запропонувавши збільшити його на якусь символічну суму".

Прожитковий мінімум в Україні: за рахунок чого повинні рости доходи

Політолог Віктор Таран також звертає увагу те, що уряд не прописав чіткі механізми, які дозволили б рости економіці.

"Не показані точки економічного зростання, не показані економічні пріоритети, не уточнюється, в які галузі країна залучатиме інвестиції, які будуть надаватися преференції бізнесу, щоб він вкладав гроші в Україну, – пояснює Віктор Таран. – А без чіткої ідентифікації інвестори не принесуть гроші. Відповідно, не буде заявлених урядом нових робочих місць, серйозного зростання ВВП. І прожитковий мінімум різко підняти не вийде".

Експерт підкреслює, що навіть якщо підняти прожитковий мінімум в два рази (умовно до 4 тис. грн.), у великих містах прожити на нього нереально. Хіба що у сільській місцевості, селищах міського типу або дрібних містах, маючи присадибне господарство.

"Проблема ще й у тому, що при відносній економічній стабільності, яку ми зараз маємо, складно зрозуміти, за рахунок чого буде економічне зростання. Для нього є певні умови, але поки не видно дієвої програми, яка дозволить рости реальному сектору економіки", – резюмує Віктор Таран.

Раніше "Коментарі" писали, що статистика стверджує, що менше 9% українців відкладають гроші на майбутнє. Пояснення, яке першим приходить на розум, досить банальне: у наших співгромадян просто немає грошей. Однак опитування показують, що українці не збираються відкладати гроші за будь-яких умов, і більшість зізнаються: якби на них раптово звалилися гроші, витратили б їх на відпочинок, лікування або купівлю житла.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!