Нардепи пропонують до 2024 року заборонити іноземцям купувати землю в Україні

На сайті Верховної Ради зареєстровано новий земельний законопроект

Депутати зареєстрували на сайті Верховної Ради законопроект, згідно з яким пропонується заборонити до 1 січня 2024 року іноземцям та іноземним компаніям купувати землю в Україні. Про це пише "Економічна правда".

Також нардепи пропонують до 1 січня 2024 року закрити вітчизняний ринок землі і для осіб без громадянства, а також для юридичних осіб, які створені не за законом України.

У документі наголошується, що ці вимоги не поширюються на випадки, коли землю купують її орендарі – сільськогосподарські товаровиробники, якщо з моменту державної реєстрації юридичної особи - набувача права власності минуло не менше 3 років.

Законопроект пропонує встановити стартову ціну для земельних ділянок та комунальної власності не нижче нормативної грошової оцінки.

Також нардепи хочуть обмежити сукупну площу земельних ділянок, якою зможе володіти громадянин і юридична особа, і пов'язані з ним особи. Так, допускається володіння не більш ніж 8% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України.

Перевагу при купівлі землі пропонують віддавати орендарю цієї ділянки.

Раніше "Коментарі" писали, що Володимир Зеленський пропонує тимчасово заборонити продаж сільськогосподарської землі іноземцям після скасування мораторію на її продаж.