Головна Новини Бізнес економіка Тристоронні переговори по газу: експерти оцінили підсумки зустрічі в Брюсселі
commentss НОВИНИ Всі новини

Тристоронні переговори по газу: експерти оцінили підсумки зустрічі в Брюсселі

На тристоронніх консультаціях між Єврокомісією, Україною і Росією про транзит російського газу, які відбулися 28 жовтня, європейська сторона запропонувала НАК «Нафтогаз» і «Газпрому» укласти два договори. Однак питання поки «підвисло»

29 жовтня 2019, 12:56 comments2287
Поділіться публікацією:
Тристоронні переговори по газу: експерти оцінили підсумки зустрічі в Брюсселі

Наступний раунд переговорів може відбутися у листопаді, а підписати договори на транспортування газу українська сторона готова до 17 грудня цього року. У бесіді з виданням "Коментарі" експерти оцінили підсумки газової зустрічі.

Тристоронні переговори по газу: умови для позитивного результату

Міжнародний експерт, економіст Ігор Гарбарук вважає, що за підсумками чергового раунду переговорів потрібно сказати головне: володіючи слабкою переговорною позицією не можна домогтися позитивного результату. За його словами, "Нафтогазу" необхідно мати в запасі кілька продуманих альтернативних варіантів розвитку подій і підписання різних, по своїй суті, договорів.

"Абсолютно зрозуміло, що "Газпром" не буде підписувати довгостроковий контракт з гарантованими обсягами транзиту, враховуючи в самому найближчому майбутньому добудову власних транзитних потужностей", – підкреслює Гарбарук.

Економіст впевнений: щоб не допустити перекриття вентиля на українській газо-транспортній системі (ГТС) 1 січня з російської сторони, нам необхідно підписати хоча б дворічний контракт, одержавши запас часу для вирішення проблеми втрати транзиту російського газу з точки зору:

- власної енергетичної безпеки;
— втрати декількох мільярдів доларів, раніше отриманих за транзит (і знаходження джерел компенсації цих втрат);
— необхідність фінансування підтримки діяльності ГТС у разі її повної збитковості – за рахунок бюджету країни (тобто, за рахунок кожного платника податків в Україні і підвищення ціни на газ для населення);
— розуміння, що саме робити з нашою трубою в найближчому майбутньому (вона в протягом декількох років буде залишатися високоліквідним активом, або, перетворившись на металобрухт, стане черговим баластом на шиї українських платників податків).

Ігор Гарбарук вважає, що переговори щодо транзиту газу отримають шанс на позитивний для нашої країни результативність тільки якщо терміново перезавантажити команду "Нафтогазу" і звільнити Коболєва і Вітренко.

"Вони вже неодноразово продемонстрували нездатність досягти хоч якогось позитивного для країни результату. Єдине, на що вони здатні – це виплачувати собі величезні премії і зарплати за рахунок зубожілого населення України", – резюмує економіст.

Тристоронні переговори по газу: Росія саботує підписання контракту

Політолог Кирило Сазонов вважає, що саме Росія саботує підписання довгострокового газового контракту на транзит газу через Україну. Він упевнений, що в планах "Газпрому" була відмова від підписання будь-яких контрактів з "Нафтогазом" з 1 січня 2020 року – і повне переведення європейських напрямків на альтернативні гілки в обхід України. Але проблеми з запуском "Північного потоку-2" та рішення Європейського суду з газопроводу OPAL (проходить з півночі Німеччини на південь і служить сполучною ланкою для поставок газу, що надходить по "Північному потоку" у Німеччину, а далі у Чехію) зірвали терміни виконання цього плану.

"Сам сценарій зберігся – для "Газпрому" принципово мати можливість повністю припинити транзит газу через Україну і торгуватися за допомогою цього козиря, – впевнений Сазонов. – Тому російська сторона докладає всіх зусиль для затягування переговорів, щоб змусити Україну за допомогою ЄС вже у грудні не укладати новий контракт на 10 років, а на рік продовжити діючий. Щоб вже до 1 січня 2021 року бути готовими до повного припинення транзиту через Україну".

Тоді, відзначає політолог, шантаж України з угодою по рішенню Стокгольмського арбітражу (28 лютого 2018 року той задовольнив вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" про компенсацію 4,63 млрд дол. за недопоставлені обсяги газу для транзиту) стане куди більш ефективним.

Раніше "Коментарі" писали, що в "Нафтогазі" розкрили подробиці газових переговорів у Брюсселі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!