Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку дали прогноз за кредитними ставками
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку дали прогноз за кредитними ставками

Заступник голови Нацбанку пояснив, чому облікова ставка досить висока

7 листопада 2019, 10:22 comments1871
Поділіться публікацією:
У Нацбанку дали прогноз за кредитними ставками

Незважаючи на тенденцію щодо зниження інфляції в Україні, показник облікової ставки різко зменшувати не можна. Про це порталу "Коментарі" розповів заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб.

Зараз облікова ставка становить 15,5% (наприкінці жовтня НБУ знизив рівень на 1%). Як пояснив Сологуб, показник ставки прив'язаний до інфляції.

"Коли спостерігалося прискорення інфляції в 2017-2018 роках, то і реакція Центрального банку була відповідною – підвищити процентну ставку. Нічого важливіше низької інфляції для стійкого економічного зростання немає", — вважає заступник голови НБУ Сологуб.

Однак ставка в Україні все одно залишається високою, незважаючи на те, що зараз у Нацбанку резюмують про тенденції зниження інфляції.

"Впливає монетарна політика з управління очікуваннями, дуже важлива репутація і довіра. Якщо ми зараз візьмемо і через зниженої інфляції опустимо ставку до 8%, то бізнес, звичайно, буде задоволений. Але потім інфляція раптом виросте, а тенденція щодо інфляції, яку ми використали, виявиться недовгостроковою", — розповів Сологуб.

Тому в НБУ поки що перебувають у режимі очікування. "На якомусь етапі доводиться перечекати для того, щоб рух був консистентним, щоб формувався рівень довіри", — зазначив Сологуб.

Згідно з макроекономічним прогнозом НБУ, якщо інфляція знизиться до 5%, то облікова ставка може вийти на рівень 9% наприкінці 2020 року.

"Раніше ставка Нацбанку, рівень інфляції ніяк практично не були пов'язані з кредитними ставками. Зараз вони реагують, але з уповільненням, адже це питання банківської системи, яка не завжди швидко відповідає на сигнали управління Національного банку", — зазначив заступник голови НБУ.

Як писав портал "Коментарі" раніше, у НБУ розповіли, чи варто світу незабаром готуватися до великої економічної кризи і як від загроз "ізолювати" українську економіку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!