Головна Новини Бізнес економіка У "Нафтогазі" заявили про неприйнятні умови РФ щодо нового транзитного контракту
commentss НОВИНИ Всі новини

У "Нафтогазі" заявили про неприйнятні умови РФ щодо нового транзитного контракту

"Нафтогаз" розповів про вимоги російського "Газпрому" для подальших постачань газу в Україну

12 листопада 2019, 11:34 comments2351
Поділіться публікацією:
У "Нафтогазі" заявили про неприйнятні умови РФ щодо нового транзитного контракту

У НАК "Нафтогаз України" прокоментували вимоги російської сторони щодо транзитного питання. Про це інформує прес-служба "Нафтогазу".

У "Нафтогазі" повідомили, що до кінця цього року відбудеться відділення нового оператора ГТС. Так, за європейськими правилами, з ним укладають контракт, а "Нафтогаз" незабаром перестане бути стороною транзитної угоди. У "Нафтогазі" відзначили, що для України дуже важливі європейські правила, бо це додаткові гарантії для виконання договору.

У свою чергу, Росія, згідно повідомленням "Нафтогазу", формально погоджується на такі умови, однак висунула три вимоги. По-перше, довести відповідність українського законодавства європейському. По-друге, підтвердити незалежність регулятора. По-третє, РФ вважає за потрібне "забути про виграні арбітражі, поточний арбітраж і штраф Антимонопольного комітету". За даними "Нафтогазу", такий компроміс обійдеться у 22 млрд доларів. Така позиція Газпрому викликала чимало питаннь з боку "Нафтогазу".

"Підстав підозрювати переговорників "Нафтогазу" в склерозі або розладах психіки, здається, ми росіянам не надавали. Так на що ж вони розраховують, висуваючи настільки неприйнятні умови? Схоже, російська сторона, використовуючи різні приводи, підводить нас до думки, що в принципі серйозно розмовляти про контракт не готова", — розповіли у "Нафтогазі".

У свою чергу, Єврокомісія підтримує українську сторону.

При цьому, в "Нафтогазі" запевнили, що Україна готова до будь-якого розвитку подій. Так, в українських ПСГ зараз міститься 21,7 млрд куб. м, що стало рекордним обсягом за останній час. В Європі, в свою чергу, запаслися 100 млрд куб. м.

Якщо транзитне питання не вирішиться до 1 січня 2020 року, то в "Нафтогазі" планують забезпечувати населення газом зі сховищ, або ж імпортувати за контрактами з гарантією доставки. Також "Нафтогаз" не має наміру припиняти боротьбу на рівні арбітражів: "Будемо продовжувати стягнення майже трьох млрд доларів за завершеним арбітражем і битися ще за 12 млрд доларів в поточному арбітраж".


Раніше "Коментарі" писали, що "Нафтогазу" вдалося домогтися арешту рахунків однієї з компаній "Газпрому".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!