Головна Новини Бізнес економіка Транзит газу через територію України: експерти оцінили пропозицію «Газпрому»
commentss НОВИНИ Всі новини

Транзит газу через територію України: експерти оцінили пропозицію «Газпрому»

Експерти розповіли, що буде з транзитом російського газу через територію України до 2020 року

19 листопада 2019, 17:02 comments2924
Поділіться публікацією:
Транзит газу через територію України: експерти оцінили пропозицію «Газпрому»

ПАТ "Газпром" направив на адресу НАК "Нафтогаз України" офіційну пропозицію про продовження чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України. У ньому виставлено ряд завідомо неприйнятних умов. Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо того, чи залишається хоч якийсь шанс зберегти транзит, або наступний раунд переговорів, які потрібно завершити до кінця року, заздалегідь приречений.

Транзит газу через територію України: три сценарії

Економіст, політексперт Тарас Загородній вважає, що ситуація щодо транзиту російського газу через українську газотранспортну систему (ГТС) може розвиватися за трьома сценаріями.

"Перший – НАК "Нафтогаз України" припиняє транзит, новий контракт не укладається. Запаси газу є, його можна вигідно продавати (ціна зросте). Буде тиск Заходу, але до цього Київ, схоже, вже почав звикати, – зазначає експерт. – До того ж не варто забувати, що якщо раніше газ був бізнесом українських президентів, то тепер НАКом фактично керують іноземці. У них можуть бути свої резони чинити так чи інакше. Другий варіант – росіяни будуть без контракту прокачувати газ, щоб не виглядати як ненадійний партнер. Придумають якусь схему. А пізніше складуть і договір. А варіант №3 – можуть прийти до того, що газ буде закуповуватися Європою на кордоні України та Росії".

Транзит газу через територію України: не нова пропозиція

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що пропозиції "Газпрому" не є чимось новим.

"Вони вже озвучувалися. Не думаю, що пропозиції не є неприйнятними. Все залежить від того, якими в Україні бачать відносини з "Газпромом" далі, – говорить експерт. – Сьогодні є проблема – оператор ГТС не є сертифікованим. І навіть якщо це буде зроблено до кінця року, то юридично буде викликати сумнів чистота цієї процедури. Тому Європейська комісія і "Газпром" сьогодні схиляють Україну до однорічного контракту, щоб нормально сертифікувати оператора, а також вирішувати питання суден Стокгольма".

Корольчук вважає дивним, якщо "Нафтогаз" вважав, що почне переговори з "Газпромом" і це питання не буде стояти на порядку денному.

"Або це свідомий конфлікт, або дурість. Якщо перше, тоді логічно, що "Газпром" веде "переговори" з "Нафтогазом" такою ж мовою ультиматумів", – підкреслює експерт, вважаючи, що ситуація може бути вирішена шляхом прямих переговорів президентів України Володимира Зеленського та Росії Володимира Путіна.

Транзиту газу через територію України

Політолог, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що транзит через Україну буде продовжений.

"Навіть європейці, які лобіюють будівництво в обхід України "Північного потоку-2", підкреслюють важливість збереження транзиту. Так що транзит, думаю, буде. У цьому зацікавлені всі: і Росія, і Україна, і ЄС. Інша справа – наскільки довгостроковий контракт буде (українська сторона наполягає на довгостроковому контакті, російська – на короткостроковому) і що це буде за обсяг, – зазначає Сергій Таран. – До того ж, як мені здається, основне завдання "Газпрому" – повернути прямі поставки російського газу в Україну, від чого ми пішли після агресії РФ. Саме навколо цього, думаю, будуть основні дискусії. У тому числі, можливо, на полях зустрічі в "нормандському форматі". Важливо, щоб наша влада розуміла наслідки (її будуть спокушати більш дешевим газом з можливістю знизити тарифи і отримати політичні дивіденди) і не дозволяла затягнути на шиї України російський газовий зашморг".

За думку Сергія Тарана, транзит російського газу через українську ГТС буде продовжений. А ось прямих поставок російського газу в Україну не буде.

Нагадаємо, "Газпром" направив "Нафтогазу" пропозицію про продовження на рік чинного контракту або укладання нового договору про транзит газу. Відзначається, що російська компанія готова укласти його на рік з урахуванням прогнозного попиту в Євросоюзі на контракт з українським підприємством. Обов'язковою умовою названа взаємна відмова від судових претензій та антимонопольного штрафу. На даний момент російська сторона чекає на рішення Києва щодо прямих закупівель з 2020 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!