Головна Новини Бізнес економіка «Північний потік-2» можуть запустити в середині 2020 року: експерти розповіли, як це позначиться на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

«Північний потік-2» можуть запустити в середині 2020 року: експерти розповіли, як це позначиться на Україні

"Північний потік-2" можуть запустити вже у середині 2020 року і це відіб'ється на ГТС України

22 листопада 2019, 16:11 comments2114
Поділіться публікацією:
«Північний потік-2» можуть запустити в середині 2020 року: експерти розповіли, як це позначиться на Україні

Віце-прем'єр Росії Дмитро Козак визнав, що обвідний Україну газопровід "Північний потік-2" запрацює до середини 2020 року. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як це може позначитися на переговорах з транзиту через Україну, які продовжують ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", і які повинні бути завершені до кінця поточного року.

"Північний потік-2": контракт на транзит газу через Україну

Політичний експерт Євген Магда упевнений: заяви Дмитра Козака, що "Північний потік-2" почне працювати в середині 2020 року, лише на перший погляд є констатацією очевидного факту. На думку політексперта, "Газпром" зовсім не випадково запропонував "Нафтогазу" продовжити всього на рік діючий транзитний контракт, при цьому відмовившись від взаємних претензій у судах".

"Упевнений, що Кремль буде використовувати численні маніпуляції, щоб спробувати продавити невигідну нам позицію короткострокового контракту, – говорить Магда. – Але я не вважаю ситуацію безвихідною для України – вона накопичила найбільші обсяги газу в ПСГ і може заручитися, як мінімум, моральною підтримкою з боку ЄС. Думаю, що доля транзитного контракту вирішиться в кінці грудня 2019 року, можливо, навіть в останній день року, що минає".

"Північний потік-2": в середині 2020 року не запустять

Експерт Українського інституту аналізу і менеджменту політики Валентин Гайдай вважає, що Україні пощастило з тим, що "Північний потік-2", який спочатку планували запустити в кінці 2019 – на початку 2020 рр, не буде запущений в ці терміни.

"Зволікання було пов'язано частково з позицією Данії (до кінця не було ясно, чи дасть вона дозвіл на будівництво газопроводу по своїй території – чи доведеться будувати в обхід) і частково – з незначним зволіканням у фінансуванні цього проекту, – каже Гайдай. – Треба розуміти, що коли запрацює "Північний потік-2", чи то у середині 2020-го, чи у кінці року, це не буде означати, що українська труба блискавично перетвориться на металобрухт. Але, звичайно, "Північний потік-2" може на старті зменшити об'єм прокачуваного газу ГТС України до 15-20%. У будь-якому випадку, і Москва, і Київ повинні будуть підписати хоча б перехідний контракт".

При цьому, підкреслює експерт УІАМП, якщо Росію влаштує перехідною контракт, який можна щороку продовжувати, то для України це буде щорічне випробування – адже річні контракти означають нестабільність.

"Росія не так залежна від ГТС України як у 2009 році, коли сама ж і пропонувала контракт на 10 років. Ситуація змінилася. За ці роки Росія всерйоз зайнялася пошуком і будівництвом альтернативних Україні газопроводів, у той час, як у Києва практично жодної чіткої енергетичної стратегії не було, – зазначає Гайдай. – Тому, ми можемо сподіватися лише на лояльність Європи і на зволікання у введенні в експлуатацію другої гілки "Північного потоку". Мабуть, лише це може допомогти Україні укласти газовий контракт з РФ хоча б на п'ять років. Але я більше поки схиляюся, що йому передуватиме перехідний контракт терміном на рік".

"Північний потік-2": майбутнє української ГТС

Ситуація з будівництвом газопроводів в обхід України однозначно вказує на критичну необхідність використання українського маршруту протягом 2020-2021 років, упевнений експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"До того ж, якщо проти обох "Північних потоків" буде діяти п'ятидесятивідсоткове обмеження на використання потужностей (у відповідності до законодавства ЄС), Газпрому може бути складно обходитися без транспортування газу в ЄС через Україну, – зазначає Прокіп. – Звичайно, Газпром усвідомлює цю ситуацію і розуміє критичну необхідність організації транзиту через Україну після Нового року. Проте риторика пропозицій демонструє явне небажання здійснювати транзит після 2021 року".

На думку експерта УІМ, спроби тиску на "Нафтогаз" і офіційний Київ укласти транзитний контракт лише на 2020 рік будуть продовжуватися. При цьому не виключено, що Кремль спробує включити в газові домовленості пакет інших рішень по Україні, в тому числі, у межах переговорів у "нормандської форматі", резюмує Прокіп.

Раніше "Коментарі" писали, що Бундестаг підтримав законопроект про "захист" проекту "Північний потік-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!