Головна Новини Бізнес економіка Пенсії для жителів окупованого Донбасу: експерти оцінили зареєстрований у парламенті законопроект
commentss НОВИНИ Всі новини

Пенсії для жителів окупованого Донбасу: експерти оцінили зареєстрований у парламенті законопроект

Експерти розповіли, чого варто чекати жителям окупованого Донбасу

27 листопада 2019, 16:47 comments3269
Поділіться публікацією:
Пенсії для жителів окупованого Донбасу: експерти оцінили зареєстрований у парламенті законопроект

У Верховній Раді зареєстрований законопроект 2083-д, який покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Серед іншого, йдеться про скасування обов'язкової реєстрації пенсіонерів як переселенців для отримання пенсій, а також виплата заборгованості по пенсіях без строку давності (зараз діє ліміт – 3 роки). Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили факт реєстрації цього законопроекту, а також шанси на його прийняття.

Пенсії для жителів окупованого Донбасу: хто ініціатор

Правовий аналітик в БФ "Право на захист" Анастасія Одинцова повідомила, що проект закону підготували громадські організації, які займаються правами осіб, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України спільно з Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з урахуванням судової практики та зауважень Пенсійного Фонду України.

"Крім цього, законопроект підтримав і профільний Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та АР Крим, Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин", – поділилася експерт.

Пенсії для жителів окупованого Донбасу: кому хочуть платити

Правозахисник, юрист Громадського холдингу "Група впливу" Марія Красненко підкреслює, що зареєстрований законопроект безпосередньо стосується виплат пенсії жителям тимчасово окупованих територій (ТОТ).

"В даному аспекті слід розуміти, що зараз постійною практикою є отримання пенсії жителями ТОТ лише за умови отримання статусу" внутрішньо переміщеної особи (ВПО), – підкреслює Красненко. – Як наслідок – застосуванням до таких громадянам відповідних заходів, стосуються ВПО: перевірок, фіксування перетину лінії зіткнення і так далі, хоча переселенцями такі особи не є. Якщо говорити про плюси, то мова не просто про забезпечення громадян України пенсіями, які є їх майном (у відповідності з практикою ЄСПЛ), але і вагомий крок до реінтеграції території та громадян, обліку таких громадян".

Говорячи про терміни прийняття законопроекту, юрист назвала реальним його прийняття наступного року.

"Як і будь-який законопроект – це вимагає проходження розгляду в комітетах і двох читань, ухвалення, підписання головою ВРУ та президентом. Враховуючи, що проект підтримали два профільні комітети, можна говорити про хороші шанси на його ухвалення у залі засідань", – резюмує Красненко.

Пенсії для жителів окупованого Донбасу: підходи влади до жителів окупованих територій

Директор Кримського експертного центру, засновник громадської організації "Верховенство права" Олексій Стародубов упевнений: поява такого законопроекту говорить про те, що при новій владі з'явилися нові підходи по відношенню до тих людей, які все своє свідоме життя працювали в Україні і на Україну.

"Нарахування пенсій громадянам, які вимушено залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях – цілком справедливе, – підкреслює експерт. – Говорячи простою мовою – якщо людина все життя була співробітником українського підприємства, українського платника податків, робить відрахування в український Пенсійний фонд, то чому раптом їй не повинні виплачувати пенсію, яку вона заробила? Питання назріло, але протягом п'яти минулих років ігнорувалося попередньою владою".

За словами Стародубова, технічно з виплатами є ряд нюансів, але їх можна відкоригувати, тим більше що у громадських діячів і правозахисників (у тому числі тих, хто брав участь у створенні законопроекту) давно є відповідні пропозиції.

"З економічної точки зору, звичайно, буде певне навантаження на український бюджет (уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова запевняє, що заборгованість по виплаті пенсій жителям непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, а також переселенцям-пенсіонерам становить не менше 41,7 млрд грн., – ред.). Але це – наші громадяни. А ми ж, як запевняє влада, боремося не лише за територію, але і за громадян", – підкреслює Стародубов.

Раніше "Коментарі" писали про те, що дохідна частина прийнятого Державного бюджету на 2020 рік дозволяє підняти мінімалку, зарплати вчителям і пенсії лише в певних межах, але не більше. В іншому випадку – бюджет буде незбалансованим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!