Головна Новини Бізнес економіка Ціни на газ в Україні: експерти розповіли, як зміниться вартість блакитного палива найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на газ в Україні: експерти розповіли, як зміниться вартість блакитного палива найближчим часом

Експерти вважають, що в уряді давно прорахували ціни на газ

28 листопада 2019, 13:22 comments3315
Поділіться публікацією:
Ціни на газ в Україні: експерти розповіли, як зміниться вартість блакитного палива найближчим часом

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук запевняє, що цієї зими українці будуть захищені від можливих коливань ціни на газ. Мовляв, навіть прийнята відповідна програма. У той же час, екс-глава Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна вважає, що зростання цін на газ – неминучий внаслідок запланованого підвищення тарифів на транспортування блакитного палива. Експерти прокоментували ситуацію для видання "Коментарі".

Ціни на газ в Україні: наскільки можна довіряти владі

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що з одного боку, ми повинні вірити офіційним заявам влади. З іншого – сама влада дає привід в них сумніватися.

"Якщо прем'єр-міністр запевняє, що українців захистять від коливань цін на газ, то його слова, начебто, повинні обнадіювати. Але практика порівняння заяв і дій показує, що вони у новій владі (включаючи новий уряд) розходяться. Це ми бачимо і по постановами Кабміну, і за законами Верховної Ради, і по ряду дій з сторони Офісу президента. Так що словами я вже не вірю. Потрібно відійти від періоду ейфорії і оцінити дії влади з практичним діям. І оцінка, відображена в останніх опитуваннях, демонструють зниження рівня довіри до нової влада, говорить сама за себе", – зазначає Андрій Новак.

За словами економіста, спроба підняти газові тарифи в розпал опалювального сезону може вилитися в протести по всій країні. При цьому Новак не виключив, що задля задоволення апетитів визначених фінансово-промислових груп, які звикли отримувати надприбутки за рахунок рядових українців, можуть піти на підвищення.

Ціни на газ в Україні: гарне обличчя при поганій грі

Політолог, керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко впевнений, що напередодні зими уряд намагається зберегти гарне обличчя при поганій грі.

"Зокрема, на останньому засіданні Кабміну навіть прийнято програму "Гарантована ціна на газ". Потрібно розуміти, що заяви про захист громадян від коливань цін досить манипулятивны, оскільки намагаються приховати інформацію про неминуче підвищення кінцевого рахунку для побутових споживачів з 2020 року, – каже Чаленко. – Уряд фіксує закупівельну ціну, за якою газ продається у НАК "Нафтогаз України". Але в складі тарифу також закладена транспортування магістральними газопроводами, тариф на постачання газу регіональними газопостачальними компаніями, тариф на розподіл газу ще ПДВ на додачу. Так от, Кабмін закріпив перший тариф, а найбільше зростання досить імовірний в іншому. ТОВ "Оператор ГТС України" має намір підняти тариф у 3,5 рази. У результаті з 1 січня платіжки громадян все одно збільшаться на чверть".

Єдине, чим допоможе рішення уряду, так це пом'якшить тарифний удар за умови підвищення тарифів виходячи з ситуації на європейських хабах, припускає керівник ЦАС.

"Більш правильним, на мою думку, було б знайти рішення правками до постанови КМУ №867 і №485 – як один варіант, переглядом розміру фінансування субсидій на послуги ЖКГ – як інший, а не прийняттям нової короткострокової програми, – продовжує Чаленко. – Тим є питання: а для кого ця програма? Адже газові споживачі, які використовують газ для опалення, швидше за все, вже скористалися акцією Нафтогазу – "Газовий запас", коли була можливість забронювати необхідні обсяги за тарифом 5,8 грн./м3 без транспортування і розподілу. А це набагато нижче, ніж запропоновані урядом 6,96 грн.".

Ті ж споживачі, які отримують централізоване опалення в містах або селищах, поставлені під удар іншим рішенням КМУ № 929, яким було скасовано граничний тариф на тепло для населення в розмірі 1400 грн./1 Гкал, зазначає експерт.

"Дане рішення, безсумнівно, викличе перегляд тарифів у ряді населених пунктів у бік їх підвищення. Хоча, в захист уряду, потрібно відзначити, що по-іншому не змогла теплогенерація б працювати зважаючи виробництва тепла нижче собівартості", – підкреслює Чаленко.

На думку експерта, в уряді Гончарука чітко розуміють неістотність прийнятої програми в частині підвищення соціального захисту громадян.

"Оскільки в іншому випадку вони б просто поставили хрест на переговорах з МВФ щодо нової розширеної програми співробітництва, які зараз у самому розпалі – і тим більше процес йде вкрай важко", – резюмує глава ЦАС.

Ціни на газ в Україні: спірні ініціативи

Політичний експерт Денис Горохівський називає ініціативу Кабміну дуже спірною.

"З одного боку, фіксована ціна на газ – це певний елемент стабільності. З іншого боку, споживачеві пропонують взяти на себе певні зобов'язання щодо вартості газу, при тому, що в 99% випадків споживач не може об'єктивно оцінити і прогнозувати, якою буде ціна на газ, які тренди сьогодні на міжнародному газовому ринку, тобто він змушений приймати стратегічне рішення, по суті, в сліпу, – зазначає Гороховський. – Більшість профільних експертів єдині у думка, що світові ціни на газ найближчим часом будуть знижуватися, в такому випадку український споживач буде переплачувати за газ щомісяця. При це, Кабміном не передбачено жодних інструментів для дострокового розірвання подібної домовленості між постачальником і споживачем, наприклад, у разі значного зниження ціни на газ на світовому ринку. Тобто споживач стає заручником нібито турботи з боку держави".

За словами політексперта, в ініціативі Кабміну є ніщо інше – спроба зафіксувати надприбуток для "Нафтогазу", яка мала б скоротитися, залишайся ціна ринкової.

"Що ж стосується самої ціни на газ для населення, то її формула максимально проста: собівартість газу власного видобутку доставка до споживача амортизаційні витрати. Все, що йде поверх – це вже надприбуток і спроба вичавити максимум зі споживача, який є заручником ситуації", – резюмує Гороховський.

Раніше "Коментарі" писали про те, до яким цінами на газ варто готуватися українцям у нинішньому опалювальному сезоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!