Україна і Росія провели двосторонні переговори щодо газу

На переговорах обговорювалася можливість підписання договору про транзит газу згідно з європейськими правилами

В рамках підготовки до підписання договору про транспортування газу пройшла двостороння зустріч між Україною і Росією, повідомляє Міненергетики України.

У повідомленні відзначається, що під час переговорів сторони обговорили можливість підписання договору у відповідності з європейськими правилами, крім того, була досягнута домовленість активізувати роботу. Крім того, повідомляється що переговори будуть продовжуватися як в двосторонньому, так і в тристоронньому форматі з європейською стороною. За інформацією відомства, підписання договору є енергетичною безпекою не тільки нашої країни, але і Європи.

Нагадаємо, що НАК "Нафтогаз України" відповіли ПАТ "Газпром" на пропозицію щодо продовження на рік чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу.

Раніше повідомлялось про те, що "Газпром" направив "Нафтогазу" пропозицію про продовження на рік чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу.

29 жовтня Брюсселі завершилися тристоронні консультації Росії, ЄС і України за транзиту газу. Російська сторона заявила про готовність працювати за європейським законодавством для транзиту газу через Україну. Технічна угода транзиту газу належить обговорити "Оператору ГТС України" та "Газпрому".

Наступний етап тристоронніх консультацій повинен відбутися наприкінці листопада нинішнього року.

Новий контракт по транзиту газу з Росії в Європу через територію України повинен бути довгостроковим і передбачати значний обсяг газу. Зазначається, що це спільна позиція України та Єврокомісії. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Представники України відзначають, що під час переговорів російська сторона намагалася знову обговорити тему Стокгольмського арбітражу. У той же час, в "Нафтогазі" запевняють, що ніяких відкритих пропозицій від Газпрому не отримували.

Раніше "Коментарі" писали про позицію російської сторони за підсумками тристоронніх газових переговорів, які відбулися 28 жовтня 2019 року.

Президент Росії на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном заявив про те, що Москва готова до конструктивної роботи по транзиту газу через Україну і постачання його в країну, при цьому за більш низькою ціною, ніж отримують споживачі по "помилковому" реверсу.

Виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко оприлюднив позовні вимоги компанії до російського "Газпрому" в новому арбітражі. Він зазначив, що попередній арбітраж не переглядав тариф по суті, а лише визнав, що запит на його перегляд, відправлений "Нафтогазом" в 2009 році, не відповідав формальним вимогам.