Головна Новини Бізнес економіка Кредити для заробітчан: експерти оцінили ініціативу Зеленського про видачу кредитів на відкриття бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Кредити для заробітчан: експерти оцінили ініціативу Зеленського про видачу кредитів на відкриття бізнесу

Експерти вважають, що кредити можуть відлякати заробітчан

4 грудня 2019, 14:53 comments3501
Поділіться публікацією:
Кредити для заробітчан: експерти оцінили ініціативу Зеленського про видачу кредитів на відкриття бізнесу

Президент України Володимир Зеленський заявив про старт державної програми "повертайся і залишайся": тим, хто хоче повернутися в Україну, пропонуються кредити для власної справи за ставками 5%, 7% і 9%.

"Сума кредиту – 1,5 млн грн, на 5 років. Ставки такі: 5% для діючого або нового бізнесу, який створить мінімум два робочих місця. 7% для нового або діючого бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нові робочі місця. Але, якщо ви наймаєте нового працівника, за кожного ставка буде знижуватися на 0,5%. І 9% для тих, хто вже працює, має виручку від 25 до 50 млн і хоче розширити власну справу", – зазначив 3 грудня глава держави, пообіцявши, що незабаром з'явиться детальна інформація про умови і механізми, за яким це буде працювати.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" цю ініціативу.

Кредити для заробітчан: давно пора

Політичний експерт Андрій Єременко зазначає, що про необхідність повернути заробітчан в Україну говорили давно. Але, мабуть, вперше це почали робити з конкретикою, з певними пропозиціями, з цифрами. І це, на його думку, позитивний момент.

"Ще один безумовний позитив – що ставка робиться на створення нових робочих місць, – каже Єременко. – Погано те, що є певна вибірковість. Однозначно не всі кредити будуть видані, їх на всіх не вистачить. Але, мабуть, головний мінус – вищеназвана ініціатива може допомогти повернути частину людей, але це не стане поштовхом до радикальних економічних змін, які дуже потрібні для України".

За словами експерта, важливі комплексні реформи. Але у нас як не було, так і немає полегшення податкового тягаря, реальної реформи правоохоронної та судової систем, за допомогою яких часто тиснуть на бізнес.

"Треба або сильно знижувати податки, щоб компенсувати цим великі ризики для бізнесу, що бажає зайти (повернутися) в Україну. Або досить швидко вирішувати питання реформи, безпеки, на що немає або грошей, або сил, або бажання, або можливостей, – говорить Єременко. – Дуже багато дав би ринок землі, якщо його вдасться запустити. Багато дала б амністія капіталу. Поки ж ми бачимо лише посилення податкового тиску... При такому нестабільному законодавстві, якість якого лише погіршується, інвестиції заходити до нас не будуть. І заробітчани навряд чи захочуть масово повертатися".

Кредити для заробітчан: виникає безліч питань

Економічний експерт Віктор Скаршевський позначає ряд питань, які виникли у нього після оприлюднення нової ініціативи.

"По-перше, який планований результат від цієї ініціативи, і в які терміни? Повернення всіх 9 мільйонів заробітчан (що нереально найближчим часом) чи якоїсь частини? Якщо частини, то якої? По-друге, сума та джерело фінансування цієї ініціативи? У бюджеті-2020 подібних програм немає. Якщо мета повернення всіх 9 млн заробітчан, то обсяг кредитування повинен скласти фантастичні 13 трлн грн., – зазначає Віктор Скаршевський. – По-третє, дана ініціатива є частиною комплексної програми по поверненню заробітчан чи з'явилася сама по собі? Якщо сама по собі, особливого ефекту не мати буде. По-четверте, чому ініціатива стосується лише заробітчан, а не всіх малих підприємців України? Без відповідей на ці питання складно комплексно оцінити дану ініціативу. Необхідні деталі, в яких, як відомо, криється диявол".

Кредити для заробітчан: повернутися, щоб позичити

Експерт Українського інституту аналізу і менеджменту політики Микола Спірідонов не дуже оптимістично оцінює пропозицію президента повертатися з-за кордону, щоб отримати кредит.

"Будь-який кредит комфортноу життю не сприяє, – пояснює експерт. – До того ж, якщо кредит так вигідний, то чим люди, які виїхали і яких хочуть повернути, краще за тих, хто живе в Україні? Наскільки потрібно виїхати, щоб отримати пільгу? Можна попрацювати з півроку кордоном, щоб отримати вигідний кредит? Поки все виглядає як порожній звук. Очевидно, що тих, хто вже за кордоном, така пропозиція може хіба що розсмішити, а тих, хто зараз в Україні – підштовхнути до виїзду, а то і розлютити: "Чим ми гірші?!". Мені здається, такого роду ініціативи вносять розбрат у суспільство. Швидше для громадян, які переживали зі своєю країною всі проблеми (і продовжують переживати), повинні отримати преференції".

Кредити для заробітчан чи для всіх

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко також впевнений, що ідея зниження кредитної ставки повинна бути поширена на всіх громадян України, а не лише на тих, хто виїхав за межі нашої країни.

"Ініціатива щодо зниження облікової ставки за кредитами для стартапів бізнесменів-початківців, для їх підтримки, створення сприятливого бізнес-клімату в Україні є надзвичайно важливим і актуальним питанням, – підкреслює експерт. – Але треба розуміти, що мова повинна йти як про тих, хто поїхав, так і про тих, хто проживає в Україні. Вони також повинні мати можливість скористатися безвідсотковим кредитом або кредитом з низькою ставкою (6-7%), отримувати якісні держпослуги, бачити верховенство права. Все це буде допомагати розвитку бізнесу".

Мусієнко акцентує увагу на тому, що пільгове кредитування слід було б дати, насамперед, тим, хто бажає розвивати бізнес на підконтрольній владі частини Донецької та Луганської областей, у тому числі в районі лінії розмежування.

"Серед тих, хто готовий розвивати там бізнес, створювати нові робочі місця, слід розподіляти кошти на відновлення Донбасу – за безвідсотковим ставками, – говорить глава ЦВПД. – Я впевнений, що це стане набагато більшим поштовхом для відновлення Донбасу, ніж просто інфраструктурні проекти, які часто супроводжуються корупційними складовими у вигляді розкрадання коштів".

Раніше "Коментарі" писали, що Володимир Зеленський записав відеозвернення до українців, які виїхали на заробітки за кордон, закликавши їх повернутися додому і використовувати отримані знання та навички на Батьківщині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!