Головна Новини Бізнес економіка Ціни на газ в Україні: експерти розповіли, до чого варто готуватися українцям у 2020 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на газ в Україні: експерти розповіли, до чого варто готуватися українцям у 2020 році

Експерти оцінили пропозицію «Нафтогазу» укладати договори на квартал

11 грудня 2019, 15:36 comments3049
Поділіться публікацією:
Ціни на газ в Україні: експерти розповіли, до чого варто готуватися українцям у 2020 році

У НАК "Нафтогаз України" заявили про можливе різке подорожчання газу для побутових споживачів у першому кварталі 2020 року (в залежності від результатів переговорів з російським "Газпромом", погоди, ситуації на ринку й інших факторів). Крім того, українцям запропонували гарантовану квартальну ціну. Експерти розповіли виданню "Коментарі", якою може бути ціна на газ з нового року і наскільки вигідно споживачам укладати договори на квартал.

Ціни на газ в Україні: важко щось прогнозувати

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква зізнався, що давати якісь осмислені прогнози щодо того, наскільки може зрости ціна газу в разі перебоїв, дуже важко. Якщо не неможливо.

"Наприклад, в 2018 році, коли Газпром раптово відмовився постачати газ "Нафтогазу" вже отриманою передоплатою, стрибок був у чотири рази за кілька днів. Потім також швидко все відкотилося назад, – зазначає Саква. – Зараз сховища в Європі і в Україні заповнені вище рівня попередніх років. І це дозволить згладити дефіцит. Але сказати, що ціни зростуть на 50%, в два рази або в чотири рази – я не можу".

Ціни на газ в Україні: все залежить від переговорів

Експерт з питань ЖКГ, кандидат юридичних наук Андрій Нікончук вважає, що якщо Україна і Росія не домовляться щодо транзиту, то газ подорожчає десь на 20-25%. І лише тому, що з'явиться необхідність у включення в його вартість суми експлуатації ГТС України в силу розвороту напрямку прокачування газу в напрямку з заходу на схід. Далі вартість буде залежати від кон'юнктури вартості на світовому ринку

"Якщо ж домовляться, то все буде залежати від результатів домовленості, – зазначає Никончук. – У підсумку, незалежно від результатів домовленості, може бути третій варіант, при якому поставка газу споживачеві в нашій країні давно перетворилася на аналог прихованого податку на життєво необхідний ресурс. Від нього неможливо відмовитися – і це є частиною прихованого дотування бюджету України через згортання економічної активності (деградації промисловості) і виникнення великих недоїмок в бюджет".

Ціни на газ в Україні: резкого подорожчання не повинно бути

Політичний експерт Валерій Клочок впевнений, що передумов для різкого подорожчання газу для побутових споживачів немає. Він також вважає, що газ, швидше за все, може і повинен дешевшати.

"Питання ціни газу як для населення так для теплогенеруючих підприємств завжди залишається актуальним. І якщо останні можуть покривати свої витрати за рахунок збільшення тарифу на надавані послуги (тепло або гаряча вода), те, що стосується побутових споживачів, у них проблем набагато більше і завжди, – пояснює експерт. – Низька прибутковість населення, високі ціни на інші товари і послуги першої необхідності – завжди ставлять українців перед вибором, за що саме платити в першу чергу. І навіть зниження гарантованої ціни на газ на 12% порівняно з регульованою (ринковою) ціною, за якою "Нафтогаз" продавав газ захищеним споживачам у січні-квітні 2019 року дуже несуттєво вплине на зниження фінансового навантаження на сімейний бюджет. Зверніть увагу, що, як правило, тарифи на тепло і гаряче водопостачання через зниження ціни на газ для виробників таких послуг залишаються незмінними".

Валерій Клочок нагадує, що гарантована оптова ціна "Нафтогазу" зафіксована на рівні 5500 грн. за тис. куб. м (без урахування ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів).

"Це частково може заспокоїти тих, хто дійсно використовує газ для обігріву приватного житла. Але таких домогосподарств вкрай мало (левова частка населення в тій же сільській місцевості давно вже як основний вид палива використовує дрова), – пояснює експерт. – Гарантована оптова ціна (не вимагає за інформацією "Нафтогазу" передоплати) дозволить спрогнозувати сімейний бюджет. І ті, хто за замовчуванням погодиться з таким варіантом (саме це і закладено в основу) і отримає фіксовану ціну до кінця опалювального сезону".

Але в умовах переговорів про постачання російського газу (про це прямо не було сказано в Парижі 9 грудня) Україна має всі шанси отримати газ дешевше, ніж той який закачаний влітку в підземні сховища, вважає Клочок. І нагадує, що загалом запаси газу до початку опалювального сезону досягли 21,74 млрд кубометрів при необхідному для проходження зими мінімумі 20 млрд кубометрів газу.

"І тут важлива ціна імпортного газу з урахуванням того, що була тепла зима 2018-2019 року в Європі, частково свою "лепту" у демпінг внесли і США, – продовжує експерт. – Приміром, середня ціна імпортного газу в січні становила близько 315 дол. за тисячу кубометрів, у лютому 2019 року – 290 дол. А ось вже в листопаді ця цифра становила трохи більше 170 дол. І до кінця року ми зможемо говорити про середньозважену ціну. Думаю, що вона буде коливатися в розрізі 200-250 дол. за тисячу. Дочекаємося офіційних звітів. У разі, якщо Росія надасть вигідні для України ціни на газ і вони будуть нижче "європейських" передумов для підвищення "Нафтогазом" ціни на газ для українського споживача не буде і "Нафтогазу" потрібно думати, як сплавити (ЧИТАЙ ГАРАНТОВАНА ЦІНА) населенню недешевий європейський газ та ще й заробити, і гасити борг за євробондами (на придбання додаткових обсягів газу "Нафтогаз" випустила євробонди на загальну суму 1 млрд доларів.). Більш того – потрібно буде пояснювати, чому ціна не падає далі (відповідна вимога президент вже неодноразово ставив). Тому і виник термін "гарантована ціна" і страшилки про різке подорожчання газу".

Валерій Клочок вважає, що "зараз голова має боліти" у "Нафтогазу", а не в українських споживачів.

"Питання тільки в тому, скільки цинізму в тих головах і не зроблять знову козлами відпущення пересічних громадян", – резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що "Нафтогаз" на грудень 2019 року знизив ціни на газ для населення на 13%. Тепер вартість блакитного палива без ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат становить 4277 грн. за тисячу кубометрів газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!