Головна Новини Бізнес економіка Ціни на продукти в Україні: експерти розповіли, що буде з цінами в 2020 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти в Україні: експерти розповіли, що буде з цінами в 2020 році

Експерти розповіли, чи варто очікувати зниження цін після передноворічного зростання

3 січня 2020, 16:59 comments5764
Поділіться публікацією:
Ціни на продукти в Україні: експерти розповіли, що буде з цінами в 2020 році

Напередодні новорічно-різдвяних свят в Україні традиційно злетіли ціни на продукти. Незважаючи на безліч акцій, ціни помітно вдарили по кишенях покупців перед святами. Видання "Коментарі" звернулося до експертів з проханням спрогнозувати, як можуть змінитися ціни на продукти в Україні протягом 2020 року.

Ціни на продукти в Україні: вплив поганого врожаю

Аналітик плодово-овочевого ринку Тетяна Гетьман нагадує, що в 2019 року ми зібрали один з найгірших врожаїв фруктів і ягід. Тому сьогодні, до наприклад, яблука і груші в Україні коштують в 1,5-2 рази дорожче, ніж на початку минулого року.

"Якщо в 2020 році погода буде більш сприятливою, ми можемо отримати різкий приріст врожаю фруктів та ягід, – підкреслює експерт. – Тоді, порівняно з попереднім сезоном, ціни можуть помітно обвалитися, так як внутрішній ринок поки що залишається головним каналом продажів, а експорт розвивається досить повільно. Але поки будь-які прогнози давати рано".

Ціни на продукти: прогнозувати на рік неможливо

Експерт Інституту української політики Артем Петренко зазначає, що прогнозувати ціни на продукти на рік складно.

"Вам можуть дати лише короткостроковий прогноз. На квартал-два. На рік вже ніхто не дасть. Бо крім сезонних факторів є фактор врожаю в Україні і світі, – пояснює експерт. – Також впливає загальна ситуація на світових ринках, у тому числі фінансових".

При цьому Артем Петренко зазначає, що раніше в Кабміні були фахівці, у віданні яких знаходилися торгівля і контроль за цінами.

"Але тепер держава відмовилася від контролю за цінами – навіть на "соціальні" товари, – нагадує експерт. – Але ось що дивно. З одного боку, нормативна база не передбачає впливу на ціни. З іншого – президент у ручному режимі дає вказівку власникам заправок знизити ціни. Ми хочемо жити за європейськими правилами з інституційно сильними антимонопольними органами і регуляторами, які працюють в рамках закону? Або ми йдемо в Північну Корею, де за наказом диктатора карають і милують? Але народу подобаються разові шоу-акції".

Ціни на продукти: найбільше дорожчають овочі

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов нагадав, що в попередньому році лідерами за ціновим зростання стали овочі (34% до 2018), тютюнові вироби (25%) і хліб, який подорожчав на 18,5%.

"Ціни на тютюнові вироби продовжать плавний ріст у 2020 році, – говорить економіст. – Це пов'язано з плановим підвищенням акцизу до європейського рівня – 90 євро за 1000 сигарет. На 2019 рік акциз в Україні становив близько 30 євро за 1000 штук. А 2020 почався з 35 євро за 1000 штук. Сигарети продовжать дорожчати, і середня ціна за пачку 45 гривень ( 20% до 2019) – це тільки початок".

Ціни на хліб, на думку Адріана Пантюхова, також продовжать зростати в 2020 році, що пов'язано зі збільшенням зарплат і вартості електроенергії. На думку експерта, ціни на хліб обійдуть інфляцію на 2-3%.

"При повторі несприятливих погодних умов минулого року, овочі можуть продовжити зліт, – вважає економіст. – Але це не торкнеться картоплі, так як із залишків на складах можуть влаштувати весняний розпродаж".

А ось для нафтових похідних ситуація відрізняється, підкреслює Пантюхов.

"При дотриманні тенденції на занепад нафти і після пари "розмов" (у стилі проведених президентом із власниками АЗС в кінці минулого року), ціни на бензин можуть впасти ще нижче, – не виключає експерт. – Правда, за умови, що конфлікт між США і Іраном, який розгорається, не призведе до серйозних наслідків, включаючи зростання цін на нафту".

Раніше "Коментарі" писали про те, чому, незважаючи на помітне зміцнення курсу гривні та зниження рівня інфляції, ціни в Україні не знижуються.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!