Головна Новини Бізнес економіка Україна-2020: економічний прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна-2020: економічний прогноз експертів

Експерти розповіли виданню «Коментарі», які економічні можливості і небезпека є для України у 2020 році

10 січня 2020, 12:24 comments3456
Поділіться публікацією:
Україна-2020: економічний прогноз експертів

Фахівці Світового банку оцінюють зростання світової економіки в 2020 році на рівні 2,5%. Міжнародні аналітики відзначають, що країни з економіками, що розвиваються, можуть отримати зростання до 4,1% ВВП. Українські експерти проаналізували ряд факторів, які впливають на українську економіку і дали свій прогноз. Так, за словами доктора економічних наук, професора, заслуженого економіста України, народного депутата україни V-VI скликань Олексія Плотнікова, ми увійшли в новий рік в умовах економ непередбачуваності, хоч і при відносно позитивних макроекономічних показниках.

"Потрібно розуміти, що багато позитивних моментів створено штучно, як те ж зміцнення гривні за рахунок облігацій внутрішньої позики (ОВДП). Що-небудь чітко спрогнозувати важко, так як немає розуміння, як довго збережеться нинішній склад Кабміну, будуть дострокові вибори... Але певні надії і прогнози можна висловити, — зазначає економіст. — Перше – сподіваюся, що дії нинішньої влади не призведуть до погіршення економічної ситуації. І в битвах за сумнівні законопроекти про відкриття ринку землі та легалізації азартних ігор представники влади не забудуть займатися економікою і пам'ятати про соціальні зобов'язання перед громадянами. Друге – не прогнозую, що нас завалять іноземними інвестиціями, що до нас рікою потече іноземний капітал і буде якийсь прорив. Поки що передумов для цього немає. Третє – те, що країна рухається до миру (і певні кроки нинішньої влади дозволяють про це говорити), позитивно впливає на економічну ситуацію. Так що надія на краще є. Як і побоювання, що її можуть поховати політичні чвари".

"Головна загроза — рвацтво олігархів"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій головними побоюваннями сфері економіки називає продовження зниження промвиробництва і зростаючі апетити Коломойського та інших олігархів.

"Обидві ці тенденції потенційно здатні відправити економіку в нокдаун, — переконаний Палій. — Крім того, відсутність просування в дерегуляції, на яку нинішня влада явно не бажає йти, буде депресивно впливати на економіку і підривати її конкурентоспроможність в стратегічній перспективі. Тобто головні загрози — енергійне рвацтво олігархів і бездіяльність влади".

Головний позитив, на думку експерта, — це зростання цін на продовольство і стагнація цін на сировину.

"Така структура цін дає хороші шанси українським експортерам на продовження експансії на світових ринках", — пояснює Палій.

"Два визначальні чинники"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що економічні можливості України будуть залежати від двох чинників: внутрішніх реформ та зовнішньоекономічної кон'юнктури.

"Щодо реформ – питання до Кабміну та Верховної Ради. Ті ідеї та цілі, які озвучені (розвиток інфраструктури, продовження процесу децентрализции, дерегуляція бізнесу), виглядають дуже амбітно і правильно. Питання — в можливостях і здібностях Каміна реалізувати ці плани, — каже Рейтерович. — Є певні сумніви. Досить багато міністрів поки не змогли довести свою професійну спроможність".

З зовнішньоекономічною кон'юнктурою – ще складніше. Експерт нагадує, що Україна – експортно-орієнтована країна. І серйозно залежить від ситуації на зовнішніх ринках.

"З середини 2019 року йдуть розмови про можливу світову економічну кризу типу такої, яка вибухнула в 2008-2009 роки. Вона серйозно вдарить по всім ринкам, — підкреслює Рейтерович. — Чи готовий наш Кабмін до таких викликів? У програмах, які представлені, ні слова про кризу. Україна нагадує маленький човен, яка рухається у фарватері великого корабля. Куди хвилі вивезуть — туди і попливемо... Якщо кон'юнктура буде хороша — на аграрну, металургійну продукцію, перспективи у нас непогані. І навпаки".

"Економічного буму не буде"

На думку експерта, Україна отримає нову програму з МВФ і, відповідно, новий транш.

"Але ці гроші йдуть на обслуговування боргів, — нагадує Рейтерович, — а не на розвиток інноваційних секторів української економіки з метою залучення інвестицій".

Ринок землі в Україні відкриють, незважаючи на опір деяких сил, вважає керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку. Питання лише в деталях (у тому форматі, що пропонується зараз, або — з певними корективами).

"При цьому потрібно розуміти, що саме по собі відкриття ринку землі не призведе до економічного буму. А у 2020 році і ми взагалі не відчуємо ефекту. Пізніше – можливо, — каже Рейтерович. – До того ж, все буде залежати від того, хто буде купувати землю. Якщо виробники — то результат буде. Якщо ж спекулятивний капітал (з метою подальшого перепродажу), то отримаємо ефект мінімальний".

План приватизації в повному форматі традиційно навряд чи буде виконаний, вважає експерт.

"Як і з землею, тут важливо – хто і для чого буде купувати, — зазначає Рейтерович. — В українського бізнесу зараз "живих грошей" мало. Вкладати в підприємства, які будуть вимагати подальших інвестицій – складно. А іноземний бізнес поки не демонструє велику зацікавленість у приватизації пропонованих об'єктів".

Як повідомляв портал "Коментарі", за щорічним прогнозом стану світової економіки від Світового банку, її зростання в нинішньому році складе 2,5%.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!