Головна Новини Бізнес економіка Зеленський вперше відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі: експерти розповіли, що він може змінити для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський вперше відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі: експерти розповіли, що він може змінити для України

Експерти вважають, що для того, щоб побачити реальні зміни в сфері економіки України, необхідно ще пройти довгий шлях

10 січня 2020, 20:24 comments2831
Поділіться публікацією:
Зеленський вперше відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі: експерти розповіли, що він може змінити для України

Володимир Зеленський вперше в статусі президента України вирушить на Всесвітній економічний форум, який відбудеться в Давосі (Швейцарія) з 21 по 24 січня. Експерти розповіли виданню "Коментарі", можна очікувати якихось серйозних для України угод з підсумками форуму.

Зеленський на форумі в Давосі: доленосних рішень не буде

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло звертає увагу те, що на Давоському форумі, як правило, не приймається офіційних доленосних рішень.

"Це майданчик для неформальних дискусій, – підкреслює експерт. – Завдання президента – представити ключові меседжі, які будуть: а) свідчити про розуміння владою суті проблем, що стоять перед країною; б) демонструвати бачення і здатність справлятися з цими проблемами; в) показувати точки інтересу для участі зарубіжних партнерів. Тоді в подальшому це може вилитися у важливі рішення на рівнях національних держав і міжнародних організацій".

Серед найважливіших для України тим, на думку Ярослава Жаліла, проблема боргової кабали варантів, в яку нас втягнула реструктуризація держборгу 2015 року; участь міжнародного співтовариства у формуванні нової економіки Донбасу; поглиблення реальної євроінтеграції України та чіткі європерспективи.

Зеленський на форумі Давосі: з чим поїде президент – не відомо

Політичний експерт Світлана Кушнір називає Давос місцем сили великого капіталу. За її словами, це те саме "світове закулісся", яке формує глобальні тренди і задає тон всьому людському співтовариству планеті.

"Тема цього року – "Стейкхолдери – за стійкий світ" відображає запит на мир і стабільність. Наш крихкий світ зруйнувався, новий світовий порядок – це хаос. При тому – стійкий, – зазначає Світлана Кушнір. – Володимир Зеленський поїде на цей Форум. За новою традицією, ми точно не знаємо з чим саме. Можливо, він розповість про свою Мрію, яку так переконливо презентував українцям у вигляді передвиборчої програми (її, нагадаю, на президентських виборах підтримали 73% виборців). А можливо, розповість про чудесні можливості для бізнесу для участі у відбудові Донбасу, або ще про щось. Я трохи іронізую, але... А якщо без жартів, то президент України повинен використовувати максимально цю світову майданчик для зустрічей, нових контактів, зв'язків, стійких і перспективних для майбутнього і теперішнього України".

Саме в Давосі, на думку політексперта, Зеленський повинен показати себе політиком світу, розвитку і об'єднання. І запросити реальних інвесторів у сфері виробництва і промисловості – секторів економіки, які можуть стати стабільними точками зростання вітчизняної економіки.

Зеленський на форумі Давосі: роль світових лідерів

На відміну від торішнього Давосу, де не брали участь ні президент Франції Емманюель Макрон, ні президент США Дональд Трамп, на рівень дискусій в цьому році вплине присутність ключових світових лідерів, впевнений політтехнолог Олександр Кондратенко.

"Серйозні угоди за підсумками форуму можуть бути лише в тому разі, якщо Зеленський зможе провести ряд неформальних зустрічей, – вважає експерт. – Багато що залежить також від того, з ким саме він поговорить. Думаю, однією з обов'язкових буде зустріч з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду. Важливо й те, з ким зустрінуться ті, хто буде супроводжувати нашого президента, а саме – Пінчук і Новинський".

Які б питання не піднімалися під час форуму, ключові моменти будуть обговорюватися саме на неформальних переговорах, впевнений Кондратенко. А саме – геополітика та пов'язані з цим економічні аспекти.

"Враховуючи нинішній стан економіки України, численні борги, війну в країні, прогнозувати що-небудь конкретно стосовно тих чи інших домовленостей досить складно, – вважає політтехнолог. – Ми не знаємо, з чим саме їде наш президент на форум, де кожна держава переслідує виключно свої інтереси".

Зеленський на форумі Давосі: головне – залучити інвесторів

Експерт Українського інституту майбутнього, засновник Центру політичної освіти" Ростислав Смирнов зазначає, що інвестори – це люди, які грають не в коротку, а в довгу. І для них вкрай важлива чітка державна політика, стабільність, реально працюючі державні інституції, що закон – один для всіх. Все те, чого в Україні на даний момент немає.

"У нас зараз всі кричать: ми чекаємо інвесторів, ми запрошуємо інвесторів, ми готові. Але немає конкретних проектів. І це – перша проблема, – вважає Ростислав Смирнов. – Ми не говоримо: ось вам припортової завод, інвестуйте туди, ось вам такий-то хаб... Ми не говоримо, куди інвестувати. Як ніби ти кличеш людей в гості, але не називаєшся своєї адреси".

Друга проблема, на думку експерта, в тому, що гасло з бордів стилі "Весна прийде – садити будемо", так і залишилося гаслом.

"У нас не працюють правоохоронна і судова система. А інвестор не йде, якщо не розуміє конкретних правил гри, – говорить Смирнов. – Проблема, яка виходить з цієї ж: повернення серйозних інвестицій (наприклад, у створення великої кількості робочих місць – фабрики, заводи), можливий в середньому через 5-7 років. А у нас майже після кожного президента – розворот на 180 градусів. Плюс – відсутня державна політика. У нас і де-юре, і де-факто немає стратегії розвитку держави, наприклад, до 2030 року. Які сектори будемо розширювати, що саме будемо робити. Тому важко залучати інвесторів".

Ще однією проблемою експерт називає непомірну вартість підключення підприємств до комунікацій.

"Якщо ми говоримо про конкуренцію (а бізнес – це завжди конкуренція) – як ми можемо конкурувати з іншими країнами, якщо у нас – найдорожче підключення до комунікацій (електрика, газ і т. д.) для підприємств? – задається питанням експерт. – Тоді як в інших країнах підключають безкоштовно – тільки працюй".

Поки не будуть вирішені перераховані вище проблеми, ніякі форуми не допоможуть залучити в Україну серйозні інвестиції, впевнений Смирнов.

Раніше "Коментарі" писали, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заборонив міністрам брати участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!