Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку розповіли про ризики для фінансового сектору України
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку розповіли про ризики для фінансового сектору України

Національний банк України перерахував зовнішні та внутрішні ризики середовища

16 січня 2020, 15:03 comments1882
Поділіться публікацією:
У Нацбанку розповіли про ризики для фінансового сектору України

У Національному банку України (НБУ) повідомили про основні ризики, які наразі становлять загрозу для фінансового сектору України. Про це йдеться у документі "Програма дій Національного банку на 2020 рік", який опубліковано на сайті регулятора.

Так, серед зовнішніх ризиків називають посилення торговельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках. Адже у минулому році глобальна торгівля сповільнилася під тиском геополітичних подій. Наразі ж "Світова організація торгівлі" очікує на зростання торгівлі у 2020 році на 2.7%. Зазначається, що ескалація торговельного протистояння США з Китаєм має хвильову динаміку, але загострення сталося через протести у Гонконзі. До того ж, не виключають загрози через "Брекзит" для фінансового ринку Євросоюзу, а ще остерігаються розвитку протистояння США-Іран. Ще одним зовнішнім ризиком вказана ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

"Цей ризик дещо знизився, якщо порівнювати з минулим роком, але він залишається актуальним, — заявили в НБУ. — На користь його зниження говорять масштабний обмін полоненими, розведення військ та відновлення діалогу у нормандському форматі. Визнання Міжнародним судом ООН у Гаазі своєї юрисдикції у справі України проти Росії відкриває можливості для судового тиску на агресора. На противагу маємо видачу паспортів на тимчасово неконтрольованих територіях та нові поставки зброї російських збройних сил, тобто загрози залишаються".

Зазначається, що досі не вирішена проблема реінтеграції територій Донбасу та відновлення кордонів, а проведення виборів в окупованих районах може нести загрози. Крім того, за даними НБУ, в Європі та США активізувалися економічні та політичні сили на підтримку РФ і проти України.

Документ НБУ містить інформацію й про внутрішні ризики для фінансового сектору країни. Так, йдеться про загрозу інституційної незалежності центробанку. У НБУ стверджують, що в 2019 році зазнали чималого тиску, зокрема нагадали про мітинги, судові справи щодо ексвласників "ПриватБанку". Крім того, що до внутрішніх ризиків відносять пікові виплати за державним боргом.

"На сьогодні триває період активного погашення боргів, залучених Україною у кризові періоди. Показник відношення боргу до ВВП зменшується, проте валютні виплати за державним боргом досі залишаються концентрованими та значними", — йдеться у документі.

"Коментарі" раніше писали, що Нацбанк озвучив план роботи на рік та опублікував "Стратегію НБУ у 2020 році".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!