Головна Новини Бізнес економіка Створення нового держпідприємства "Укруголь": експерти оцінили ідею Мінекоенерго
commentss НОВИНИ Всі новини

Створення нового держпідприємства "Укруголь": експерти оцінили ідею Мінекоенерго

Експерти спробували з'ясувати, навіщо Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища створює нове держпідприємство під час масової приватизації

21 січня 2020, 11:41 comments3419
Поділіться публікацією:
Створення нового держпідприємства "Укруголь": експерти оцінили ідею Мінекоенерго

У Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища прийняли рішення створити спеціалізоване державне підприємство (ДП) "Укруголь". Експерти, опитані виданням "Коментарі", критично оцінили цю ідею.

"Спроба вирішити проблеми збиткових підприємств за рахунок інших"

Згідно з документом, підписаним профільним міністром Олексієм Оржелем, і опублікованим на сайті відомства, нове ДП створюється для забезпечення належного прозорого функціонування ринку вугілля, захисту українського виробника від впливу неконтрольованого імпорту і стійкого забезпечення потреб вітчизняних споживачів у дефіцитних марках вугілля. Але враховуючи запущену масову приватизацію держпідприємств, створення чергового ДП викликає питання.

Фахівець з державної політики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор Геннадій Рябцев підкреслює, що питання реорганізації шахт, які знаходяться в управлінні Минекоенерго, назріло давно. Але вирішувати його потрібно точно не створенням нового ДП.

"Держава протягом багатьох років фінансує збиткові підприємства з держбюджету, відсуваючи рішення цього питання все далі, — відзначає експерт. — Проблема в тому, що закриття шахт вимагає значних коштів, які необхідно спрямувати на працевлаштування шахтарів і членів їх сімей. Необхідно створити умови для створення в шахтарських містечках підприємств малого і середнього бізнесу, інфраструктури, здатної замінити ту, що існувала раніше. Це охоплює й енергетичну, й комунальну, й соціальну інфраструктуру. На жаль, замість того, щоб вирішувати ці проблеми, держава воліє створювати всілякі корпорації з невизначеними повноваженнями, функціями — для об'єднання шахт, що залишилися в його управлінні".

Нинішня спроба — не перша, нагадує Рябцев. Кілька років тому вже була здійснена спроба створити ДП "Вугілля України", яке теж повинно було сприяти реанімації роботи держпідприємств, що увійшли до його складу. Однак з цього нічого не вийшло.

"Створення будь-яких надбудов над підприємствами, яким і так складно конкурувати з приватними компаніями на ринку (формування якого не завершено), не має ніякого сенсу, — підкреслює експерт. — Вугільні ДП здатні самостійно продавати сировину – при створенні належних умов для їхньої діяльності. Але це справедливо лише для економічно рентабельних підприємств. Об'єднання всіх шахт під одним "дахом" нагадує визначення середньої температури по палаті. І є спробою вирішити проблеми збиткових підприємств за рахунок інших. До того ж, створення такого роду посередника не виключає появу додаткової корупційної складової. Адже саме по собі це ДП "Укруголь" нічого не буде робити, а також не буде надавати будь-яких сервісних послуг видобувним підприємствам".

"Є і політичний підтекст"

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що створення таких ДП — це корупційна схема, втім, є і політичний підтекст.

"Періодично їх створюють і ліквідують. Посередник – це завжди той, на кому можна заробити, — пояснює економіст. — Раз це ДП, то буде мати преференції. Воно буде купувати вугілля за однією ціною, перепродавати за іншою. Буде закладена сума витрат на його існування. І буде "розпил" бюджету".

Охріменко підкреслює, що всі "ласі шматочки" вугільної галузі вже приватизовані. Решта — не представляють цінність.

"Нинішні шахти, які входять у різні ДП, вигідніше закрити. Тому що їх треба постійно дотувати з бюджету. І ось тепер створюють підприємство, яке нібито буде захищати. Адже з політичної точки зору закрити шахти складно, соціальний протест", — пояснює експерт логіку влади.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Кабміні визначилися, які підприємства не віддадуть на приватизацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!